Iata cateva insemnari relevante publicate pe blogurile romanesti pe care trebuie sa le citesti.

Cipru: ultima destinatie de vacanta bancara (mises.ro)

“PIB-ul Ciprului este de aproximativ 18 de miliarde de euro (0,2% din cel al UE, al carei membra este). Datoriile publice sunt de 80% din PIB (estimate conservator – fara datorie regionala si cea catre fondurile de asigurari sociale). Nu sunt cele mai mari, dupa standardele falimentare ale „suveranelor” din UE. Ceea ce nu inseamna ca situatia nu e foarte grava. Actualmente, randamentul (rata dobanzii) pentru titlurile de stat este de 7%, al doilea ca marime in Europa, dupa Grecia si tocmai datorita expunerii pe Grecia. Lucrul acesta inseamna ca orice datorie contractata sau refinantata de Cipru la pretul pietei de acum se va plati dublu in 10 ani.”

Euroscepticismul si saltimbancii (cristianpaun.finantare.ro)

Euroscepticismul nu a pornit si nici nu s-a acutizat in ultima perioada intamplator. Proiectul european a fost si continua sa fie propovaduit de specialistii in integrare europeana ca un proiect economic cu multe ”beneficii” in spatele sau: piata unica pentru cetatenii sai, moneda unica, libertate de circulatie intr-un spatiu enorm de mare etc. Initial, proiectul a pornit sectorial (carbune si otel) si pe un grup restrans de tari si de libertati (libera circulatie a bunurilor din cele doua sectoare la care s-a adaugat repede si energia nucleara). In mai mult de 50 de ani proiectul a evoluat de la o simpla zona de liber schimb sectoriala la o uniune vamala, apoi la o piata comuna si tinde catre o uniune economica si monetara, in paralel facandu-se eforturi semnificative pentru o uniune politica.

Legatura submarina Cipru – Grecia – Germania – Rusia si motivul pentru care ea s-a fisurat
(riscograma.ro)

Jaful conturilor cipriote, izvorat din noaptea mintii birocratilor europeni, aduce pe prima pagina a ziarelor financiare cel mai izolat colt al Uniunii.

O tara atat de excentrica – si la propriu si la figurat – incat totul ajunge sa para un experiment care sa afle ce se intampla cand cineva este impins cu spatele pe marginea prapastiei zonei euro. Se agata? Sare? Mai scapa?

Statul confisca banii din banci!
(capitalismpepaine.ro)

Economiile oamenilor sunt nationalizate!

Cei care au decis sa confiste banii depusi in banci sunt chiar Uniunea Europeana si FMI.

Niciodata in istoria Uniunii nu s-a mai intamplat asa ceva – dar niciodata in istorie, Europa n-a mai fost intr-o situatie asa de disperata.
A inceput in Cipru.

Cipru, un fel de Argentina (logec.ro)

Celor scandalizati de ce se intampla in Cipru le spun asa: zambiti, maine va fi mai rau. Si ca ilustrare sa ne amintim cazul Argentinei.
In anii 1990 Argentina a instaurat un regim de consiliu monetar, adica a inghetat cursul de schimb cum au facut bulgarii. Cu asa “macrostabilizare” si fara risc valutar investitorii internationali au fost tentati sa muste din randamentele inalte argentiniene si, drept urmare, un suvoi de capital strain a intrat in tara. Precum s-a intamplat in Chile, ceva mai ineinte in istorie. Precum s-a intamplat in Romania, ceva mai recent. Toate bune si frumoase, import de capital, import de tehnologie, know-how, hau-hau sau ham-ham cum vreti sa-i spuneti. Multa euforie, multe sperante de dezvoltare si, in general, multa prostie. Pentru ca este o mica problema: consiliul monetar combinat cu activitatea bancara cu rezerve fractionare este un drog mortal.