Romania s-a putut lauda in fata board-ului FMI cu o serie de progrese macroeconomice si cu privatizarea CFR Marfa, dar analistii considera ca iesirea Hidroelectrica din insolventa este cea mai mare realizare din acordul cu FMI incheiat cu succes. Credeti ca mai avem nevoie de alt acord cu FMI?
"Desi indelung contestata initial de neofiti, restructurarea Hidroelectrica este singura realizare majora pentru care acordul cu FMI se incheie cu bine", spune analistul economic Lucian Isar pe blogul personal.

Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri. Finalizarea evalarilor a saptea si a opta fac disponibila pentru tragere o suma echivalenta cu 450,6 milioane de DST (circa 520,74 milioane de euro), iar resursele aflate la dispozitia Romaniei din partea Fondului in actualul acord se situeaza la echivalentul a 3,09 miliarde DST (circa 3,57 miliarde de euro ), se arata in comunicatul FMI.

Potrivit scrisorii de intentie transmise de Guvern Fondului pe 10 iunie, Romania indeplinea, la momentul respectiv, doar doua dintre cele cinci criterii de performata cantitative si tot doua dintre cele cinci tinte indicative stabilite pentru finele lunii decembrie 2012, fiind ratate criteriul de performanta privind activele externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei, cel privind soldul bugetului general consolidat si cel privind arieratele bugetului de stat.

Tintele indicative stabilite pentru cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autoritatilor locale si arieratele intreprinderilor de stat nu erau, de asemenea, indeplinite.

Guvernul a reusit, insa, ca in intervalul ramas pana la discutarea scrisorii de intentie in Consiliul Director sa respecte doua preconditii importante pentru inchiederea acordului, respectiv achitarea arieratelor de catre autoritatile locale si desemnarea unui castigator la privatizarea CFR Marfa.

"Simulacrul de privatizare a CFR Marfa cu siguranta nu a amagit FMI-ul. Dupa o serie de artificii si golanii pe parcursul procesului de privatizare, contestate intens, s-a bifat anuntarea unui cistigator conform cu frazarea din acord. Nu mai conteaza din perspectiva inchiderii acordului daca tranzactia se finalizeaza sau nu. Va fi interesant daca GFR se va apuca sa taie fier vechi si sa vinda active pina cind tranzactia va fi oficializata in urma depunerii banilor si a acordului de concurenta. Cine va plati pagubele aduse patrimoniului?", comenteaza Isar.

Ce progrese a facut Romania?

Dupa cum au subliniat oficialii Fondului, Romania a facut progrese in ceea ce priveste stabilitatea macroeconomica, deficitul bugetar ajustandu-se de la 9% din PIB in 2009 la 2,9% anul trecut, sub nivelul de 3% cerut de UE.

De altfel, Consiliul Uniunii Europene a incheiat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, apreciind faptul ca deficitul bugetar excesiv a fost corectat si va continua sa scada in 2013 si 2014.

"Romania a incheiat cu succes al doilea acord stand-by cu Fondul. Economia s-a stabilizat. Inflatia de baza ramane redusa, iar balanta fiscala si cea a contului curent sunt sustenabile. Totusi, cresterea este slaba si exista riscuri de inrautatire a situatiei. Reformele structurale sunt critice pentru realizarea potentialului de crestere al Romaniei si pentru crearea de locuri de munca, in timp ce continuarea disciplinei fiscale este esentiala pentru ancorarea stabilitatii macroeconomice", a declarat prim adjunctul directorului executiv al FMI, Nemat Shafik.

Ministerul Finantelor Publice a informat, intr-un comunicat, ca Romania a indeplinit toate cele cinci actiuni prealabile prevazute in acordul stand-by cu Fondul.

Guvernul a redus arieratele bugetului de stat sub 20 de milioane de lei (arieratele bugetului de stat se situau in mai la 18,9 milioane de lei), iar pe cele ale autoritatilor locale sub 300 de milioane de lei (acestea se situau in mai la 150,6 milioane de lei).

"Tinta de arierate nu este indeplinita. Impresia de “indeplinire” este data prin folosirea in principiu a 3 artificii: credite de trezorerie care sa treaca peste data de raportare, recatalogarea anumitor datorii ca si conditionate si excluse din raportari, “degete” bagate gresit in excel-uri", a mai afirmat Isar.

De asemenea, a fost desemnat castigatorul licitatiei pentru vanzarea pachetului majoritar la CFR Marfa, au fost vandute 15% din actiunile detinute de stat la Transgaz si a fost semnat un contract cu un consultant de tranzactie pentru o oferta publica initiala de 15% din capitalul social al Complexului Energetic Oltenia.

"Vorbim de obiective asumate de Guvernul Romaniei in iunie 2012 o parte din ele avand ca termen de finalizare septembrie 2012 iar altele in decembrie 2012. Astfel, in iunie 2013 vorbim de obiective care trebuiau indeplinite acum un an aprope", a aratat si economistul Florin Citu, intr-o postare pe blog.

Avem nevoie de un nou acord cu FMI?

Guvernul s-a declarat in favoarea incheierii unui nou acord cu FMI in vara acestui an, iar Fondul a sugerat cu ocazia deciziei de miercuri a board-ului necesitatea unei noi intelegeri cu autoritatile romane.

Cel mai probabil o echipa a Fondului va discuta cu Guvernul conditiile unui nou acord dupa vizita directorului FMI, Christine Lagarde, programata in perioada 15-17 iulie.

"Ne asteptam ca un nou acord stand-by de tip preventiv sa fie negociat, iar acesta sa se concentreze pe reformele structurale si pe cresterea economica", sustine Florentina Cozmanca, economist al RBS Bank.

1. Credeti ca ar trebui sa incheiem un nou acord cu FMI?



Sursa foto: www.freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri