Concluziile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Astfel, in industria prelucratoare este estimata o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%).

"In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere, printre care: fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +29%) si fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural +23%), iar pentru fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului tendinta este de crestere accentuata (sold conjunctural +48%). Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +5%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucratoare", se arata intr-un comunicat al INS.

In constructii activitatea va inregistra un avans moderat al volumului productiei (sold conjunctural +9%) si al stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +7%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -5%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +9%).

Citeste si:

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +20%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +30%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere (sold conjunctural +20%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +2%). Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri moderate pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +13%).

Conform estimarilor din luna iulie 2013, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural +4%). In sectorul de servicii se estimeaza o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -6%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +3%).