INS: Managerii estimeaza cresteri in industrie si constructii si stagnare in comert, in prima parte a anului

Managerii companiilor se asteapta pentru perioada februarie-aprilie la cresterea moderata a activitatii din industria prelucratoare si constructii si la stabilitate in comert si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +14%). Pentru fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor se va inregistra tendinta de crestere accentuata (sold conjunctural +46%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza de asemenea crestere moderata (sold conjunctural +9%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucratoare, conform INS.

Si constructiile vor avea un avans moderat al volumului productiei (sold conjunctural +10%), precum si o relativa stabilitate a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +5%). Managerii estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -6%) si usoara crestere a preturilor (sold conjunctural +7%).

In comertul cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de relativa stabilitate a activitatii (sold conjunctural +2%). Volumul total al vanzarilor de marfuri, cat si volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale vor inregistra cresteri (solduri conjuncturale +10%).
Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni stabilitatea numarului de salariati (sold conjunctural 0%). Preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri (sold conjunctural +26%).

Conform estimarilor din luna februarie 2013, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural +2%). In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -2%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +7%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
eMAG își ”trimite” 50 de manageri să studieze la Yale School of Management
Setari Cookie-uri