Noua lista a medicamentelor compensate trebuie adoptata pana la 31 decembrie, astfel incat sa poata deveni operationala la inceputul anului viitor, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu, dupa ce tot el a dat anterior, ca posibile termene de intrare in vigoare, 1 iulie si 1 august 2013, scrie Mediafax.
"Au existat mai multe termene legate de acest document (lista de medicamente compensate si gratuite - n.r.), dar de fiecare data a existat si mentiunea ca asteptam avizul comisiilor de specialitate", a explicat ministrul Sanatatii, potrivit caruia, in prezent, nu exista toate punctele de vedere ale comisiilor ce avizeaza introducerea de molecule pe lista.

Eugen Nicolaescu a precizat ca Ministerul Sanatatii a inregistrat, in iunie, 167 dosare pentru noua lista a medicamentelor compensate, dintre care 141 sunt pentru introducerea de medicamente noi, iar 26, pentru indicatii terapeutice noi.

Potrivit ministrului, din totalul medicamentelor pentru care au fost depuse dosare, 16% sunt pentru cancer, 10% - pentru diabet, 8% - pentru hipertensiune arteriala, 5% - pentru anemii, 4% - pentru leucemii, 2% - pentru boli psihice, iar restul vizeaza alte suferinte.

"Vreau sa fac precizarea ca ultima modificare a listei s-a facut in 2008, iar in 2009 ar fi trebuit sa fie elaborate protocoalele care sa insoteasca aceasta noua lista, dar acest lucru nu s-a intamplat, motiv pentru care astazi avem aproape patru miliarde de lei arierate. In acest interval, nefacandu-se niciun control, iata de ce CNAS a anuntat ca va infiinta o directie speciala de control antifrauda", a mai spus Nicolaescu.

In 30 mai, Eugen Nicolaescu anunta ca noua lista de medicamente compensate ar putea intra in vigoare la 1 august si ca aceasta este intr-o "faza avansata" de lucru.

"Suntem intr-o faza avansata cu noua lista de medicamente compensate. Speram ca, pana la 15 iunie, aceasta sa fie gata, iar dupa aceea, timp de o luna, sa fie «cernuta» de catre specialisti. Comisia de specialitate va avea o luna posibilitatea de a «cerne» medicamentele de pe noile liste", a precizat atunci ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a mai spus ca cel mai fezabil termen pentru intrarea in vigoare a noii liste este 1 august. "Poate cel mai fezabil termen este 1 august", a spus el.

La jumatatea lunii aprilie, ministrul Sanatatii declara, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de Pro TV, ca noua lista de medicamente compensate ar putea intra in vigoare din 1 iulie, iar protocoalele terapeutice, prin care medicii vor fi indrumati sa recomande generice, pana la sfarsitul lui 2013.

"Am facut comisii noi de specialitate care vor face analiza intrarii de molecule noi, intrucat lista nu a mai fost modificata din 2008. Am facut o alta comisie, deasupra, formata din cei mai recunoscuti profesori si doctori din Romania, care va face un «filtru» pe aceasta lista. (...) Toate acestea, pana in 30 iunie. Noua lista va intra in vigoare din 1 iulie", a spus Nicolaescu.

Aceleasi comisii vor revizui protocoalele terapeutice, pentru ca, pe baza lor, anumite medicamente sa fie folosite "la nivel de generice", a adaugat el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri