Noile pachete de servicii medicale, unul pentru neasigurati si unul pentru asigurati, intra in vigoare anul acesta, alaturi de o lista actualizata de medicamente compensate, precum si de noi reglementari in domeniul sanitar, privind malpraxisul, rezidentiatul si salarizarea medicilor, scrie Mediafax.

Anul 2014 este pentru sistemul sanitar unul al schimbarii, in care romanii trebuie sa invete sa merga la medic macar odatã la trei ani pana la 39 de ani, chiar daca nu au probleme de sanatate, dar si cum trebuie sa consulte doctorul cand sunt bolnavi.

Asta pentru ca, in 2014, vor intra in vigoare noile pachete de servicii medicale, unul pentru asigurati si altul pentru neasigurati. Tot din 2014, dupa sase ani, vor fi introduse tratamente noi pentru cancer, inima, diabet, boli reumatismale si chiar pentru maladiile rare.

Reglementari noi si posibilitatea de a obtine bani europeni pentru sanatate.

Anul care a inceput va aduce noi reglementari pentru malpraxis, pentru rezidentiat, pentru spitale si in ceea ce priveste salarizarea medicilor, care ar urma sa se faca in functie de performanta.

La acestea se adauga modificarea modului de calcul a taxei clawback, dar si o noua metodologie de calcul al pretului la medicamente.

Astfel, la sfarsitul lunii decembrie ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu anunta ca Ministerul Sanatatii si-a indeplinit obligatiile asumate pentru anul 2013.

Pentru prima data, sistemul va avea o Strategie Nationala de Sanatate (2014 - 2020) care va aduce bani europeni pentru constructia unor spitale regionale, pentru reabilitarea unor unitati neperformante, dar si pentru preventie si intarirea medicinei de ambulatoriu. Obtinerea de fonduri structurale pentru sanatate constituie in sine o premiera.

Obiectivul principal al Strategiei este imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. Aceasta trebuie sa se reflecte in cresterea sperantei de viata, prevenirea si reducerea imbolnavirilor si, implicit, in cresterea calitatii vietii.

Asistenta la urgente pentru neasigurati, o consultatie preventiva la trei ani pentru asigurati.

Ministerul Sanatatii a elaborat proiectele pentru cele doua pachete de servicii medicale, ce vor fi lansate probabil in luna martie.

Pentru cetatenii neasigurati, noul pachet minimal include asistenta medicala de urgenta, planning familial, monitorizare gravide si lehuze, precum si consultatii pentru cazuri acute.

La capitolul servicii in asistenta medicala ambulatorie, pachetul minimal include: servicii medicale pentru cazurile medicale acute, supraveghere si depistare de boli cu potential endemo-epidemic si consultatii de monitorizare a evolutiei sarcinii la risc si lehuziei.

"Consultatia medicala pentru cazurile acute se acorda in limita competentei si a dotarii tehnice a cabinetului medical in cadrul caruia isi desfasoara activitatea medicul specialist. In cazul urgentelor medicale care depasesc competenta se asigura acordarea asistentei medicale de urgenta adecvata pana la transferul pacientului prin sistemul de urgenta 112 sau prin mijloace proprii cu bilet de trimitere pentru internare in spital pentru cazurile care depasesc posibilitatile de rezolvare in ambulatoriul de specialitate, dar care nu pun viata in pericol. Internarile de urgenta in spital se fac doar prin unitatile de primiri urgenta si nu se deconteaza in ambulatoriu, fiind obligatorie acordarea asistentei medicale la nivelul competentei pana la transferul acestora catre UPU in vederea investigarii si a internarii", prevede proiectul.

In acelasi proiect se mentioneaza ca depistarea bolilor cu potential endemo-epidemic "include, dupa caz, examen clinic, diagnostic prezumtiv si trimiterea la spitalele de specialitate pentru confirmare si tratament".

In privinta serviciilor in spitale, proiectul pachetului minimal prevede ca, in situatia in care pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat, cu exceptia unitatilor, compartimentelor de primiri urgenta si a altor structuri de primiri urgente (camere de garda acolo unde nu exista UPU/CPU) unde calitatea de asigurat nu trebuie dovedita, unitatile acorda servicii pentru cazurile medicale de urgenta, avand obligatia sa evalueze situatia medicala a pacientului si sa il externeze daca serviciile medicale de urgenta nu se mai justifica.

"La solicitarea pacientului, se poate continua internarea, cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitalicesti de catre acesta", se mai arata in proiectul pachetului minimal.

Ministrul Sanatatii a explicat ca serviciile de spitalicesti pentru cetatenii neasigurati vor include servicii medicale pentru toate cazurile de urgenta, dar si pentru bolile cu potential endemo-epidemic.

"Aplicat in mod corect, acest pachet - ma refer si la cel de baza, si la cel minimal - va putea sa micsoreze costurile din spitale, ceea ce ne da noua speranta ca in urmatorii trei ani vom putea sa actualizam tarifele pe care astazi le practica spitalele si pe care le deconteaza casele judetene de asigurari de sanatate, astfel incat in 2016 sa ajungem la decontarea tarifelor reale", a mai spus Eugen Nicolaescu.

Noul pachet de baza, pentru cetatenii asigurati, prevede o singura consultatie preventiva la trei ani, facuta de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice intre 18 si 39 de ani, si cel mult doua consultatii in trei luni in cazul pacientilor "cu risc normal" care au o problema noua sau acuta de sanatate.

Totodata, noul pachet de baza, cuprinde: servicii medicale de urgenta; servicii de preventie - numarul si tipul consultantiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmarirea periodica a persoanelor cu risc de imbolnavire; medicina de familie - numar de consultatii, cresterea numarului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie; servicii in ambulatoriul de specialitate - consultatii (numarul si frecventa pe specialitati), servicii paraclinice (laborator - tipuri de analize), imagistica (numarul si frecventa); servicii de spitalizare (translatare din internarea continua spre ambulatoriul de specialitate si internarea de zi); ingrijiri medicale la domiciliu si ingrijiri paliative la domiciliu; medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, precum si materiale sanitare specifice pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ.

In categoria serviciilor medicale esentiale - altele decat cele pentru cazurile de urgenta medico-chirurgicala -, consultatiile preventive pentru cei in varsta de pana la 18 ani se vor acorda astfel: la externarea din maternitate si la 1 luna - la domiciliul copilului; la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24, 36 luni si o data pe an de la 4 la 18 ani.

Pentru supravegherea gravidei cu risc scazut, este recomandat un numar de 8 vizite prenatale "de rutina".

Noua lista de medicamente compensate

Tot din 2014, pacinetii romani vor beneficia de medicamente compensate noi, cuprinse intr-o lista care ar putea intra in vigoare odata cu pachetul serviciilor de baza.

Lista cuprinde 130 de molecule noi destinate tratamentelor pentru cancer (inclusiv leucemii), diabet, boli reumatice, hepatite virale, prevenirea accidentelor vasculare (anticoagulante), insuficienta cardiaca cronica, boli rare, Parkinson, epilepsie, osteoporoza, tratamente post-transplant (in cazul respingerii grefei) si episoade depresive majore.

Tot din 2014, dar probabil spre sfarsitul anului ar putea devei operational cardul national de asigurari de sanatate, menit sa reduca frauda si sa disciplineze sistemul.

O alta noutate pentru 2014 vizeaza realizarea unor programe nationale: de chirurgie cardiologica pediatrica, pentru sectiile specializate de la Institutul de la Targu Mures si Spitalul "Marie Curie" din Capitala, de depistare si tratament a hepatitelor virale si cronice, precum si pentru hemofilie si pentru talasemie.

Ministerul Sanatatii si-a mai propus ca programele nationale pentru cancer, diabet si transplant sa devina, pana la sfarsitul lui 2014, programe-etalon, prin aplicarea unui alt tip de management, marirea domeniului de interventie, dar si cresterea calitatii terapiilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri