Desi in iunie Romania a avut cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a sustinut miercuri cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei ca am intrat in sfarsit in clubul european in ceea ce priveste indicele preturilor de consum.
Desi in iunie, inflatia anuala a atins circa 5,4%, in crestere fata de mai, economistii de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) sunt convinsi ca inflatia s-a incadrat acum pe un trend descendent, care va duce rata anuala pana la sfarsitul anului inauntrul intervalului de variatie tintit de banca centrala.

Ca urmare, BNR a revizuit in jos prognoza de inflatie pentru acest an, dar si pentru 2014. Astfel, Isarescu se asteapta ca la finalul anului inflatia sa nu depaseasca 3,1%, in timp ce pentru 2014 tinta este foarte asemanatoare (3,05%).

"Grosul ajustarilor a trecut si inflatia este acum pe o tendinta descendenta. In sfarsit am intrat in clubul european in ceea ce priveste inflatia, dupa foarte foarte multi ani", a spus Isarescu.

El a explicat ca ultimul soc exogen pe partea de inflatie este de domeniul trecutului si acum "intram intr-o perioada noua". Ca urmare, vom observa o evolutie semnificativ descendenta a indicelui preturilor de consum in urmatoarele 3 luni.

"In septembrie, poate chiar mai devreme, inflatia va intra in intervalul de variatie al BNR. S-ar putea ca evolutia descendenta sa fie chiar mai accentuata", a adaugat guvernatorul.

Chiar daca in iunie inflatia anuala a fost ridicata, doua treimi din valoare, adica in jur de 3,7% din 5,4%, s-a datorat influentelor exogene, adica cele care sunt in afara capacitatii de actiune a politicii monetare.

De asemenea, si inflatia de baza - core 2 ajustat - se incadreaza pe trend-ul descendent, chiar daca in iunie a inregistrat o usoara crestere ca urmare a fluctuatiilor cursului.

Mugur Isarescu a explicat ca factorul principal care a tinut inflatia core sub control a fost cererea de consum slaba si deviatia PIB negativa. Guvernatorul recunoaste ca atat creditul de consum, cat si venitul disponibil, au evoluat dezamagitor, ceea ce inseamna ca populatia isi acopera din datorii, dar acest lucru nu ajuta deloc cererea de consum.

Prognoza BNR pentru inflatia de baza este de 2%, "un nivel rezonabil" in opinia guvernatorului BNR.

"Nu ne asteptam ca in Romania sa avem inflatia spre zero, pentru ca mai sunt preturi de ajustat in sus. Credem noi ca un nivel de 2% pentru core 2 ajustat pe termen lung este un nivel rezonabil pentru Romania, chiar daca in lume avem mai degraba deflatie decat inflatie", a adaugat Isarescu.

Guvernatorul a subliniat ca "incet, incet, preturile administrate se indreapta spre nivelurile europene".

Totusi, potrivit calculelor BNR, accizele la tigari vor mai influenta inca 4-5 ani inflatia, in timp ce armonizarea preturilor la energie va contribui cu 0,4% la inflatia anuala, in urmatorii cinci ani.

Nici preturile la benzina nu vor avea un impact pozitiv in urmatoarea perioada, tinand cont ca Romania este printre tarile europene cu cele mai mici preturi la carburanti.

"Partea buna este ca nu mai exista diferente mari intre preturile la tigari si benzina intre Romania si UE. Grosul ajustarilor a avut loc", a concluzionat Isarescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri