Voinea: Romania vrea sa caute pe pietele externe inca un miliard de euro

Romania intentioneaza sa vanda obligatiuni pe piata externa pentru a doua oara in acest an, pentru finantarea deficitului bugetar, a declarat joi ministrul pentru Buget Liviu Voinea, care anticipeaza ca oferta va atrage cel putin 1 miliard de euro, in moneda europeana, transmite Bloomberg.

Randamentul eurobondurilor Romaniei cu maturitate in 2019 a atins joi la Londra 4,16%, peste un minim record de 3,4% inregistrat in luna mai. Obligatiunile poloneze cu maturitate similara au un randament de 2,14%.

"Vom realiza emisiunea in acest an pentru ca face parte din strategia noastra multi-anuala, dar nu suntem presati sa o facem astazi sau maine. Vom gasi cea mai buna fereastra de oportunitate", a spus Voinea intr-un interviu in Polonia, citat de Mediafax.

Ministerul de Finante vrea sa atraga in acest an de pe piata externa echivalentul a 2,5 miliarde de euro, dupa ce in februarie a vandut obligatiuni de 1,5 miliarde de dolari, la un randament minim record de 4,5%. Randamentul obligatiunilor pe 10 ani a urcat joi cu 0,06 puncte procentuale, la 5,32%.

Guvernul va astepta probabil sa semneze al treilea acord cu FMI, pentru a creste increderea investitorilor, inainte de a face vanzarea de obligatiuni, a spus Vlad Muscalu, economist sef la ING Bank Romania.

Citeste si:
Liviu Voinea: Rectificarea bugetara va fi discutata cu FMI in iulie
Liviu Voinea: Rectificarea...

Voinea a declarat joi ca board-ul FMI va discuta acordul preventiv destinat Romniei in ultimele 10 zile ale lunii septembrie. Imprumutul de 4 miliarde de euro va fi suportat in mod egal de FMI si UE.

Comisia Europeana va aproba probabil acordul pe doi ani pe 15 octombrie, in timpul intalnirii Ecofin, a aratat ministrul.
Acordul de finantare va fi al treilea consecutiv pentru Romania si cel mai mic dupa 2009, cand tara a obtinut un imprumut de 20 de miliarde de euro.

"Asteapta probabil sa semneze acordul preventiv cu FMI in speranta unei reactii favorabile a pietei, dar cred ca gresesc sa mizeze pe asta. Ministerul a ramas in urma cu programul emisiunilor pe piata locala, astfel ca va fi dificil sa evite aceasta emisiune", a aratat Muscalu.

Pana la sfarsitul lunii august, Ministerul de Finante a vandut pe piata locala obligatiuni de 31 de miliarde de lei. In primele noua luni, ar putea sa fie atrase circa 35 de miliarde de lei, sub tinta anuala de 49 de miliarde de lei prevazuta in strategie Ministerului de Finante pentru 2013, potrivit estimarilor ING.

Citeste si:
Magazinele Agroland au împrumutat 8 mil. lei de la investitorii de...
Magazinele Agroland au...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Basescu semneaza numirea noului ministru al Bugetului
Setari Cookie-uri