Romania a imrumutat luni 500 milioane de euro de pe pietele externe printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro cu scadenta la sapte ani, la un randament de 4,15% pe an, au declarat surse bancare, potrivit Mediafax.

Ministerul Finantelor intentiona sa atraga intre 250 milioane de euro si 500 milioane de euro.

"Oferta a fost suprasubscrisa de aproximativ 5 ori in conditiile unei participari diversificate atat institutionale, cat si geografice a bazei de investitori. Aceasta tranzactie reprezinta cel mai ieftin imprumut accesat de Romania in euro cu maturitate de 7 ani", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor.

Romania a redeschis luni o emisiune de obligatiuni in euro lansata la inceputul lunii septembrie, prin care a imprumutat 1,5 miliarde euro la un randament de 4,769%.

Randamentul indicativ de luni a fost de 4,25%, a declarat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

"In septembrie am obtinut un randament de 4,76% si am lansat acum la un randament indicativ de 4,25%. De fapt, spread-ul s-a imbunatatit cu aproape 70 de puncte de baza, inclusiv pe fondul semnarii noului acord cu FMI si CE si al incadrarii in tintele de deficit, a prognozelor privind cresterea economica", a spus Voinea.

Ministrul delegat pentru buget a mai aratat ca Romania beneficiaza de conditii mai bune si datorita amanarii deciziei Fed de a retrage lichiditatile din piata oferite prin programul Quantitative Easing.

Investitorii au subscris in septembrie peste 6,4 miliarde de euro la emisiunea de euroobligatiuni a Romaniei, depasind de patru ori suma maxima pentru care Ministerul Finantelor intentiona sa o atraga, de 1,5 miliarde euro.

Intermediarii operatiunii au fost Deutsche Bank, Citigroup, HSBC si Societe Generale.

Finantele au palnificat sa atraga in ultimele trei luni din acest an intre 13 si 15 miliarde lei, aproximativ dublu fata de suma imprumutata in trimestrul anterior, de 7,543 miliarde lei. Intre 2,5 si 4 miliarde lei din suma vizata pentru ultimul trimestru din acest an ar urma sa fie vanzarea de certificate de trezorerie, iar diferenta, de 10,5 - 11 miliarde lei, va fi acoperita prin emisiuni de obligatiuni cu maturitati intre 3 si 10 ani.

De la inceputul anului, ministerul a imprumutat de pe piata interna 39,061 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe de 3,57 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri