Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) si-a exprimat, intr-un comunicat de presa, ingrijorarea cu privire la ineficienta, opacitatea si tardivitatea procesului consultativ gestionat de Guvern si o parte din ministerele de resort privind masuri importante adoptate sau propuse spre adoptare, cu impact major asupra mediului de afaceri si populatiei, in special in arii strategice cum ar fi fiscalitatea, insolventa companiilor, infrastructura, achizitiile publice, transparenta procesului legislativ si combaterea coruptiei.

„In egala masura, suntem preocupati de necesitatea substantierii responsabile, si nu circumstantiale sau partizane, a dezbaterilor parlamentare, in cadrul comisiilor de specialitate si in plenul Forului Legislativ. Incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare in materie de interes general, sunt subit propuse spre aprobare, fara a fi dezbatute sau a se regasi pe agenda publica, sunt de natura a umbri mecanismele democratice. Dezaprobam tentativele de adoptare facila si fara consultari de fond a unor acte legislative in domeniul combaterii coruptiei, reglementarii conflictului de interese, lobby-ului si rolului Camerei de Comert a Romaniei”, se mentioneaza in comunicatul de presa.

In contextul proiectului de rescriere a Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala, Camera de Comert Americana a sprijinit initiativa Ministerului Finantelor Publice, formuland o serie de sugestii concrete in directia modernizarii legislatiei fiscale.

„Efortul nostru s-a concretizat in sute de ore de munca specializata, consumate in mod voluntar pe parcursul a sapte luni de munca sustinuta alaturi de specialistii Ministerului Finantelor Publice. In acelasi timp, AmCham a urmarit sustinerea ANAF in proiectul de reforma finantat de Banca Mondiala, prin identificarea de masuri care sa impulsioneze conformarea voluntara a contribuabililor si reducerea evaziunii fiscale”, spun reprezentanti Camerei de Comert.

Demersurile pentru sustinerea initiativelor Ministerului Finantelor Publice si ANAF s-au materializat in recomandari, propuneri si solutii puse la dispozitia acestora in mod gratuit.

„In ciuda eforturilor si disponibilitatii noastre, doar o mica parte din aceste recomandari a fost retinuta de catre autoritati, un exemplu de salutat fiind progresul inregistrat in privinta legislatiei fiscale privind holdingurile. Cele mai multe recomandari au fost fie ignorate, fie amanate pentru reanalizare si eventuala implementare intr-un viitor incert, in detrimentul nevoilor actuale ale economiei si societatii romanesti”, se mentioneaza in comunicatul AmCham.

In acelasi timp, mediul de afaceri autohton a fost coplesit de masuri de fiscalitate excesiva, birocratie extensiva si prevederi legale care pot fie descuraja conformarea voluntara si perpetua evaziunea fiscala in conditiile unor tratamente inechitabile pentru contribuabilii transparenti, care se conformeaza legislatiei in vigoare, fie pot conduce la initierea unor proceduri judiciare si de infringement impotriva Romaniei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri