Camera de Comert Americana din Romania (AmCham) a lansat un ghid anticoruptie, dorit a fi un instrument menit sa contribuie la prevenirea acordarii de mita si a coruptiei, dar si la cresterea eficientei metodelor utilizate in acest sens de catre companiile din Romania.

Principii anticoruptie

"Companiile si organizatiile profesionale din intreaga lume inregistreaza progrese importante in domeniul prevenirii acordarii de mita si al combaterii coruptiei in mediul de afaceri. AmCham Romania vine cu o abordare proactiva privind combaterea unor astfel de practici si isi propune sa acorde sprijin atat companiilor de stat cat si celor private prin elaborarea acestui ghid", a declarat Sorin Mindrutescu, presedintele AmCham.

Ghidul are la baza documente internationale si exemple de buna practica in materie, adaptate legislatiei si mediului de afaceri din Romania si contine principii-cheie si recomandari, precum si un indrumar si instrumente de punere in aplicare a acestor practici.

"Ghidul de bune practici anticoruptie isi propune sa puna bazele unei conduite preventive la nivelul companiilor in legatura cu mita si coruptia, incuranjandu-le totodata sa isi dezvolte propriile politici formale, sa le aplice si sa le monitorizeze cu regularitate", a spus Anda Todor, presedintele Comitetului de Guvernanta Corporativa al AmCham Romania, care a coordonat elaborarea documentului.

Ghidul "Principiile anticoruptie ale AmCham Romania" se refera la angajare/recrutare, sponsorizari, parteneri si contractanti, cheltuieli pentru deplasare, cadouri si alte cheltuieli similare, contributii politice, plati pentru facilitarea unor actiuni, gestionarea procesului de licitatie (achizitii publice), sau la insuccesul unei persoane asociate de a preveni darea de mita. De asemenea, ghidul cuprinde si o sectiune dedicata implementarii acestor procese.

"Principiile anticoruptie" vor fi distribuite celor peste 300 companii membre AmCham Romania care, in acest fel, vor sti mai bine cum sa faca fata provocarilor de ordin juridic, economic si etic determinate de mita si coruptie in cadrul activitatilor lor.

AmCham Romania reprezinta peste 300 de membri - companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde dolari si mai mult de 200.000 de locuri de munca create. AmCham Romania este afiliata la Camera de Comert a SUA si membra a Consiliului European al Camerelor de Comert Americane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri