AmCham Romania despre legea pensiilor: Prezinta un risc ridicat de a crea dezechilibre bugetare

AmCham Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la cresterea substantiala a cheltuielilor cu asistenta sociala pe care legea pensiilor o genereaza la nivelul bugetului general consolidat.

Proiectul legii pensiilor publice trebuie sa asigure sustenabilitatea pe termen lung a cresterilor generate, fara a crea dezechilibre bugetare si macroeconomice, sunt de parere reprezentantii Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania).

"In contextul recentei aprobari de catre Guvernul Romaniei a proiectului de modificare a legii pensiilor publice, AmCham Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la cresterea substantiala a cheltuielilor cu asistenta sociala pe care acest proiect o genereaza la nivelul bugetului general consolidat. Consideram ca se impune ca prezentarea si consultarile pe marginea unui proiect legislativ cu un impact bugetar semnificativ pe termen mediu si lung sa contina in expunerea de motive informatiile despre sursele de finantare a cheltuielilor, in conformitate cu prevederile Legii finantelor publice nr. 500/2002 si ale Legii responsabilitatii fiscale nr. 69/2010", se precizeaza intr-un comunicat al AmCham Romania, remis miercuri AGERPRES.

AmCham Romania semnaleaza lipsa de sustenabilitate economica a cresterilor de cheltuieli ce decurg din modificarile propuse de acest proiect, pana la un nivel ce prezinta un risc ridicat de a crea dezechilibre bugetare care depasesc cu mult limitele prevazute de angajamentele europene ale Romaniei sau potentialul de finantare de care dispune economia romaneasca.

Ar putea fi sacrificate investitiile, atrage atentia AmCham

Reprezentantii AmCham Romania sustin ca "este de asteptat ca in lipsa unor surse de finantare clar identificate, astfel de masuri sa fie urmate de adoptarea intempestiva a unor ajustari bugetare drastice in sensul cresterilor semnificative de impozite si taxe sau reducerilor masive de cheltuieli, sacrificand de cele mai multe ori investitiile, atat de necesare pentru o crestere economica sanatoasa".

In plus, fiind vorba de cresteri prezumabil permanente ale cheltuielilor cu pensiile si de mentinerea unui sistem de finantare a acestora din contributiile contemporane ale salariatiilor si a altor contributori la bugetul asigurarilor sociale (sistemul 'Pay-as-you-go'), analiza de impact a legii trebuie sa aiba in vedere nu doar efectele pe termen scurt, ci si impactul asupra sustenabilitatii pe termen mediu si lung a sistemului de pensii publice. Aceasta este cu atat mai necesara, spun reprezentantii AmCham, in contextul in care proiectiile demografice pentru Romania indica o imbatranire accentuata a populatiei, si implicit inrautatirea in ritm alert a raportului dintre numarul de salariati (sau mai general, a contributorilor la bugetul de asigurari sociale) si cel al pensionarilor.

Citeste si:
AmCham vrea amânarea termenelor de depunere a declarațiilor fiscale
Camera de Comerţ Americană în...
Citeste si:
27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
27 de idei pentru un mic...

In prezent, peste 430 de companii americane, multinationale si romanesti membre fac parte din AmCham Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri