Calificarea Romaniei pentru statutul de piata emergenta, dupa o perioada de trei ani de monitorizare, este un semnal pozitiv pentru investitori si o dovada a progresului pietei de capital locale la care Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) a contribuit activ in cadrul eforturilor comune de crestere a calitatii infrastructurii si cadrului de reglementare aferent, se mentioneaza in comunicatul prin care AmCham Romania a salutat, vineri, promovarea Romaniei la statutul de piata emergenta de catre agentia FTSE Russell, noteaza Agerpres.

Promovarea pietei de capital locale din categoria pietelor de frontiera in cea a pietelor emergente a reprezentat timp de mai multi ani un obiectiv strategic pentru Romania si a beneficiat de sustinerea nepartizana tuturor reprezentantilor mediului de afaceri si decidentilor depotriva, aminteste AmCham Romania.

Presedintele AmCham Romania, Ionut Simion, a apreciat ca decizia FTSE Russell este o oportunitate de dezvoltare asteptata cu foarte mare interes de investitori.

"Pentru membrii AmCham Romania, organizatie care promoveaza investitiile ca pilon strategic de crestere ecomica sustenabila, este o veste excelenta, iar pentru Romania este o oportunitate de dezvoltare asteptata cu foarte mare interes de investitori. O piata de capital functionala este esentiala pentru conectarea economiei nationale la economia globala si avand in vedere concurenta acerba si complexa pentru finantare la nivel global, este un ingredient care pana acum lipsea din oferta investitionala a Romaniei" a declarat Ionut Simion.

La randul sau, Cristian Agalopol, presedintele grupului de lucru pentru piata de capital & servicii financiare din cadrul AmCham Romania, a multumit membrilor Camerei de Comert Americane in Romania pentru sustinerea perseverenta a acestui obiectiv comun.

"Este un moment istoric pentru piata de capital din Romania precum si un succes pentru imaginea si credibilitatea Romaniei. As dori sa multumesc public tuturor membrilor AmCham Romania care au sustinut cu perseverenta acest obiectiv comun. Folosesc aceasta ocazie pentru a felicita Bursa de Valori Bucuresti pentru efortul sustinut de-a lungul acestui proces, si sa multumesc responsabililor din zona publica, autoritatilor de reglementare implicate, pentru ca au inteles importanta acestui obiectiv, rolul pietelor de capital pentru finantarea afacerilor si au fost deschisi la recomandarile pe care le-am oferit in cadrul consultarilor. Este o dovada ca asumarea si urmarirea unor obiective comune, un dialog constructiv intre sectorul privat si decidenti este calea de urmat si aduce beneficii pe termen lung pentru economie si societate. Acest rezultat ne obliga sa continuam procesul de dezvoltare a pietei de capital pentru a atinge urmatorul nivel de performanta necesar pentru incadrarea in categoria pietelor emergente primare, urmatoarea etapa spre obiectivul final de calificare pentru statutul de piata dezvoltata. O astfel de aspiratie va necesita insa un consens politic la nivel national care sa sustina eforturile comune ale celor doua parti ce au facut posibil succesul de care cu totii ne bucuram azi" a comentat Cristian Agalopol.

Agentia FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, a decis joi ca piata de capital Romania va fi reclasificata de la statutul de Piata de Frontiera la cel de Piata Emergenta Secundara, incepand din luna septembrie 2020, potrivit unui comunicat de presa al agentiei.

FTSE Russell recunoaste ca Romania indeplineste cerintele necesare pentru a dobandi statutul de Piata Emergenta Secundara si precizeaza ca aceasta reclasificare vine dupa imbunatatire implementate de autoritatile romane.

FTSE Russell revizuieste anual clasificarea tarilor in cele patru categorii - piete de capital dezvoltate, piete de capital emergente avansate, piete de capital emergente secundare, si piete de capital de frontiera, prin analizarea a 21 de criterii care urmaresc cadrul de reglementare, custodia si decontarea, cadrul de tranzactionare, operatiunile cu derivative.

Camera de Comert Americana in Romania este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri