Actiunile tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au fost puternic afectate miercuri, 19 decembrie, de catre publicarea proiectului de Ordonanta de Urgenta a Guvernului ce contine o serie de masuri fiscal-bugetare. Cristian Agalopol, membru al consiliului director AmCham, a descris situatia ca fiind o “baie de sange” si poate cel mai greu moment al pietei de capital romanesti.

Miercuri, 19 decembrie, a fost o zi cu scaderi masive pe Bursa de Valori Bucuresti, fiind resimtite urmarile publicarii de catre Guvern, cu o zi inainte, a proiectului de Ordonanta de Urgenta privind modificarea Codului Fiscal. Indicele principal al Bursei, BET, a picat cu peste 11%, iar actiunile Bancii Transilvania au marcat o scadere de aproape 20%.

“Doar initiativa privind aceasta Ordonanta de Urgenta a muscat serios din piata de capital, care a trecut astazi (miercuri 19 decembrie n.r.) poate prin cel mai greu moment al ei de la infiintare. Bursa de Valori Bucuresti a fost ingenuncheata doar de ideea ca aceasta Ordonanta de Urgenta ar putea trece, iar ceea ce a urmat a fost practic o <<baie de sange>> pe care eu in cei 20 de ani de activitate nu am reusit sa o mai vad in Romania”, a declarat Cristian Agalopol in cadrul unei conferinte de presa organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.

Reprezentantul AmCham a precizat ca pe parcursul zilei au fost companii care erau aproape de a fi suspendare de la tranzactionare, ca urmare a unei scaderi de 20% a cotatiilor.

"Capitalizarea pietei bursiere din Romania are o pondere de 15% in PIB, iar astazi a pierdut 3 miliarde de dolari. Cine sunt cei care au pierdut? Actionarii si statul, deoarece statul este cel mai mare actionar pe Bursa, iar prin aceasta Ordonanta de Urgenta si-a facut o mare defavoare. De asemenea, prin aceasta initiativa toate eforturile noastre de a promova piata de capital si de a sustine trecerea acesteia in categoria pietelor emergente sunt supuse unui anumit risc", adauga Agalopol.

O alta ingrijorare expusa de catre Cristian Agalopol este reprezentata de faptul ca, in general, astfel de initiative cu un impact major asupra bursei pot conduce la manipularea pietei.

"Dorinta noastra este ca ASF sa investigheze toate tranzactiile care s-au facut la Bursa de Valori Bucuresti, deoarece scaderi de 10-20% si cresteri ulterioare nu sunt sanatoase absolut deloc pentru o dezvoltare sustenabila a pietei de capital care se doreste a fi un motor de finantare al economiei romanesti", adauga Cristian Agalopol.

Companiile romanesti listate s-au devalorizat miercuri cu aproximativ 11 miliarde lei, dupa ce Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat a doua cea mai mare scadere zilnica din istorie: 11,2% pe indicele BET

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri