In cadrul anchetei de conjunctura din luna decembrie 2013, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -6%). "Pentru activitatea din industria metalurgica se va inregistra tendinta de scadere accentuata in ceea ce priveste estimarea productiei (sold conjunctural -44%). Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +3%), iar in ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza scadere moderata, soldul conjunctural fiind de -6% pe total industrie prelucratoare", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Potrivit estimarilor din decembrie, activitatea de constructii va inregistra in urmatoarele trei luni o scadere accentuata a volumului productiei (sold conjunctural -52%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -42%). De asemenea, managerii preconizeaza si o reducere a numarului de salariati (sold conjunctural -40%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, este estimata o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural -4%). In sectorul de comert cu amanuntul, managerii prognozeaza o relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -3%), o scadere moderata a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural -7%) si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +37%).

Numarul angajatilor din acest sector ar urma sa creasca usor (sold conjunctural +6%). Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural -5%), o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%) si o majorare usoara a preturilor de vanzare sau de facturare ale prestatiilor.