Sefii companiilor din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +6%). O tendinta de crestere se va inregistra la fabricarea bauturilor (sold conjunctural +32%), fabricarea hartiei si a produselor din hartie (sold conjunctural +31%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), scrie Mediafax.

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +1%), iar numarul de salariati va consemna o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucratoare.

In activitatea de constructii se va inregistra o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +12%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +10%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +5%) si a preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +2%).

Citeste si:

In comertul cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +34) si a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural +32). Angajatorii prognozeaza o crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +7), dar si o scadere moderata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural -12).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va avea o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%). Totodata, se estimeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +2%) in sectorul de servicii, precum si a preturilor de vanzare sau de facturare ale prestatiilor (sold conjunctural +2%).

Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.