Agricultura si mediul de afaceri reprezinta solutiile prin care Romania se poate relansa din punct de vedere economic, sustine Codrin Scutaru, Secretar de Stat in Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. Mai exact: pe de o parte, avem gospodarii taranesti, tinem tinerii in mediul rural unde produc afaceri eficiente, iar pe de alta parte mediul public si cel privat trebuie sa gaseasca o punte de dialog.

Codrin Scutaru militeaza pentru o apropiere intre mediul de afaceri privat si cel public, in conditiile in care in prezent situatia nu este tocmai “roz”.

“Romania se poate relansa prin agricultura si mediul de afaceri, trebuie insa sa existe dialog intre privat si public. Tara este pe jumatate rurala si avem gospodarii taranesti. Cream microferme, ne dorim sa ne tinem tinerii la tara si sa produca afaceri eficiente. Avem zona mediului de afaceri unde zona elitista nu mai vrea sa auda de mediul public intrucat ii loveste si aici trebuie creat dialogul. Vrem sa stim cum va lovim. Din cand in cand este nevoie de acest feedback”, sustine Codrin Scutaru, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Acesta subliniaza ca aspect pozitiv prezenta in aparatul public al unor ministri cu background privat sau care au fost angajati in domeniul bancar, precum Maria Grapini sau Lucian Isar, oameni care cunosteau realitatea din care veneau si cu ajutorul carora au fost realizati “pasi importanti in reprezentarea mediului de afaceri in fata Guvernului”. Cu toate acestea, lipseste dialogul direct cu “marii creatori de locuri de munca”, adauga Scutaru, referindu-se aici la marile companii. In acest context, el s-a aratat preocupat de doua aspecte: echilibrul intre viata personala si cea profesionala, respectiv pozitia anumitor angajati in companie.

“Deja unele corporatii folosesc si in Romania anumite metode – de exemplu daca stai peste program inseamna ca nu esti eficient si esti chemat la departamentul de resurse umane unde esti intrebat motivul. De asemenea, tinerele mame bine pregatite profesional se intorc la munca dupa concediul de maternitate si fiind concurenta mare sau avand un angajator care nu vrea sa aplice legea acestea pleaca din companie”, explica oficialul din Ministerul Muncii.

In opinia sa, este vorba de o cultura a angajatorilor si tine si de mentalitatea nationala. “Putem face in acest sens o campanie de informare care ar putea fi finantata si prin fonduri structurale, ca raspuns al mediului public fata de cele doua aspecte. Pe de o parte constientizam angajatorul despre legatura directa intre eficienta la locul de munca si o viata personala implinita. Stim ca nu stam bine, nici macar in mediul public nu se respecta programul de lucru, multi angajati mai capabili stau peste program pentru a acoperi sarcinile altor colegi. La noi nu exista o eficienta maxima la nivel zilnic”, spune Codrin Scutaru.

IMM-urile sunt mai putin reprezentate din cauza ca nu avem o voce care sa lupte zi de zi pentru acest sector

Un alt aspect care contribuie la lipsa acestui dialog intre privat si public il reprezinta slaba reprezentativitate a patronatelor. Mai mult, in opinia secretarului de stat nu exista o voce distincta care sa reprezinte IMM-urile.

“Mi-e frica de faptul ca patronatele nu au uneori reprezentativitatea pe care o pretind. Mi-e teama ca nu e mediu atat de dinamic si concurential. Aceeasi purtatori de cuvant si-au stabilizat pozitiile de oligopol. IMM-urile sunt mai putin reprezentate din cauza ca nu avem o voce care sa apare zona aceasta, care sa lupte zi de zi pentru crearea de locuri de munca in intrepredinderile mici si mijlocii”, afirma Scutaru.

In acest context el aduce in discutie debirocratizarea activitatii unui start-up in Romania, intrucat este vorba in fond de un cetatean care isi plateste singur salariul.

“Pentru stat e un avantaj dar daca eu il pun sa isi faca o contabilitate complicata oare nu gresim de la inceput? Ar trebui sa le cream posibilitatea de a se misca, de a actiona, de a produce. E un om care are inititativa, pe langa el mai lucreaza doi. O familie nu are locuri de munca, insa incepe o mica afacere care ramane pe piata: am persoane care sunt active, care consuma, am creat un impuls in economie. Cred ca daca fiecare IMM, si sunt 500.000, mai angajeaza un om ar inseamna 500.000 de locuri de munca noi. Este un pas mare”, argumenteaza Codrin Scutaru.

Start-up

El ofera ca exemplu cazul unui prieten care a decis sa plece in Statele Unite ale Americii pentru a-si infiinta o afacere avand experienta Romaniei anilor 2000, cand lucrurile se miscau greu din cauza birocratiei.

“Mi-a spus ca in cateva zile a rezolvat. Plateste o taxa pentru categoria de companii in care se afla. Ne trebuie putin curaj sa iesim din zona asta in care asteptam sa se intample ceva, trebuie sa avem curaj sa aplicam principii care deja functioneaza. Am pornit gresit in anii 90, au fost capitalisti adevarati si capitalisti de carton. Nu vreau sa mai am Romania din mediul corporatist privat si Romania din mediul public, Romania care munceste dublu pentru salarii mari si o Romanie care se frustreaza ca are salarii mici. Pentru angajatii de la stat vreau performanta mai mare, sa se mareasca salariile pentru cei care gestioneaza bugete mari insa si sanctiunile sa fie pe masura. Pentru cei din mediul privat ii vreau aproape de mediul public”, a mai spus Scutaru.

Cadrul legal, prea birocratic pentru gustul meu

Ce poate face statul pentru a sustine IMM-urile, in conditiile in care tot mai multe au intrat in insolventa? Codrin Scutaru sustine crearea unui mediu mai dinamic pentru companii, prin eliminarea constrangerilor cauzate de controalele care timoreaza antreprenorii. Recunoste insa ca acest lucru reprezinta o provocare in conditiile in care nu poti incuraja o firma neprofitabila sa supravietuiasca. Putem insa privi aceste insolvente ca pe o perioada in care “scapam de cei neprofitabili, de capuse ale circuitului economic, de cei care se fac ca fac afaceri”. Ce facem totusi pentru ceilalti?

“Statul trebuie sa intervina limitat. Daca nu discutam cu oamenii astia care isi fac mica lor brutarie atunci nu putem realiza nimic. Modificam cadrul legal, sa fie mai simplu, e prea birocratic pentru gustul meu”, considera Codrin Scutaru.

Citeste si:

    O solutie o reprezinta si afacerea de familie, aplicabila mai ales in zonele mai putin favorizate din Romania.

    “Intr-o familie de 3-4 persoane avem de regula un venit. Oamenii din orase mai putin favorizate economic si care nu isi gasesc locuri de munca trebuie sa faca ceva. Acel ceva poate fi o mica cofetarie. Asta o poate face femeia din familie. Avem pe cineva care se poate ocupa de transport, in speta tatal. Pana cand vom aduce investitorii mari in zone mai putin favorizate mai dureaza, nu trebuie sa stam sa ii asteptam”, puncteaza secretarul de stat.

    Finantarea poate veni din fondurile europene, propune Codrin Scutaru, al caror grad de absorbtie poate fi imbunatatit, atragand ulterior repornirea creditarii si functionarea intr-un mediu economic “mai sanatos”.

    Scurt CV. Sociolog de profesie, Codrin Scutaru este Secretar de Stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. A absolvit Facultatea de Stiinte Politice in cadrul SNSPA Bucuresti si Facultatea de Drept, urmate de un masterat in management strategic si un doctorat in sociologie la Universitatea din Bucuresti. Din 2010 este doctor in sociologie, iar din 2012 este lector universitar la Universitatea Dimitrie Cantemir.

    Citeste si:

      In trecut, a fost consilier al unor oameni politici si cercetator la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV) din cadrul Academiei Romane.

      Sursa foto: Start-up, Shutterstock.com

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Economie »


      Setari Cookie-uri