"Cu totii suntem constienti de risipa nejustificata care se produce in unitatile de stat, ca sunt companii nationale, ca sunt autoritati publice, ca sunt autofinantate. Vreau sa va spun ca ma deranjeaza termenul de autofinantare. Toate autoritatile statului care au autofinantare in fapt sunt concesionari de taxe si impozite de la statul roman, pentru ca nu presteaza activitate economica. Ei pun taxe si le iau in numele statului roman. Nu cred ca din aceste taxe care apartin statului roman si pe care le platesc contribuabilii romani este normal nici sa cumperi cladiri, nici sa renovezi cladiri, nici sa-ti cumperi masini scumpe sau mobilier scump", a spus ministrul Transporturilor, intr-o conferinta de presa, scrie Mediafax.

Sova a aratat ca a emis la 10 aprilie un ordin valabil pentru toate cele 39 unitati subordonate ale Ministerului Transporturilor prin care este interzisa achizitionarea de autoturisme noi, inchirierea sau achizitia de spatii, realizarea oricaror amenajari interioare pentru spatii existente, constructia de cladiri noi sau reabilitari de cladiri, achizitia de mobilier sau sisteme IT.

"Normal ca exista unitati din subordine, de exemplu, asa cum este Registrul Roman, care se pare ca are niste obligatii ce tin de legislatia europeana pentru aplicarea unui anumit software. In aceste situatii, procedura reglementata de ordin este ca se voteaza in Consiliul de Administratie sau de Supraveghere propunerea catre ministru se acceptare a unei exceptari de la acest ordin, pentru a putea verifica in ce masura se justifica si care este motivul real", a precizat ministrul.

Citeste si:

El a mentionat ca in acest an nu va accepta exceptari de la ordin decat in cazul unor situatii urgente sau pentru aplicarea legislatiei europene, iar achizitiile de masini nu vor putea fi realizate decat prin Programul Rabla.

"In temeiul acestui ordin, toate cele 39 de unitati subordonate au avut obligatia de a-si reface listele de investitii si de ale supune din nou aprobarii adunarilor generale ale actionarilor pentru a verifica conformitatea cu respectivul ordin. Inutil sa spun ca incalcarea ordinului de catre orice conducere atrage raspunderea patrimoniala si penala", a mai spus ministrul Transporturilor.