Daca vor fi aprobate, masurile vor fi aplicate din semestrul al doilea al acestui an, fara insa sa aiba acordul expertilor Fondului Monetar International. Potrivit surselor, pe agenda sedintei de miercuri a Guvernului a fost introdus un proiect de ordonanta de urgenta care modifica articolul 13 din OU 103/2013 privind salarizarea personalului bugetar in 2014, potrivit Mediafax.

Proiectul este initiat de ministrul de Interne, Gabriel Oprea, vicepremier pentru securitate nationala, si de Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Administratia Nationala a Penitenciarelor, Ministerul Apararii si Ministerul Justitiei.

Articolul respectiv prevede, la acest moment, ca, pentru anul 2014, pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, indemnizatiile, compensatiile, sporurile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare se stabilesc in raport cu nivelul bazei de calcul al acestora utilizate pentru luna decembrie 2011.

In luna decembrie 2011, nivelul remuneratiilor a fost drastic taiat pe fondul crizei economice. Articolul din ordonanta din 2013 ar urma sa fie modificat prin introducerea unei noi baze de calcul, care sa permita cresterea veniturilor militarilor. In sectorul militar si invatamant lucreaza cateva sute de mii de persoane.