Sporurile au fost majorate prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri. Ordonanta modifica salarizarea pe acest an a bugetarilor. Actul normativ a fost initiat de ministrul de Interne, Gabriel Oprea, vicepremier pentru securitate nationala, si de Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Administratia Nationala a Penitenciarelor, Ministerul Apararii si Ministerul Justitiei, potrivit Mediafax.

Saptamana trecuta, surse oficiale au declarat ca Guvernul intentioneaza sa majoreze sporurile acordate personalului militar, din serviciile de informatii, din aparare si penitenciare si sa reduca norma de ore pentru profesori, ceea ce ar genera venituri mai mari pentru acestia, din ore suplimentare. La acel moment, sursele citate au precizat ca, daca vor fi aprobate, masurile vor fi aplicate din semestrul al doilea al acestui an, fara insa sa aiba acordul expertilor Fondului Monetar International.

Ordonanta modifica un articol aprobat in 2013 si care pana in prezent a stabilit ca, pentru anul 2014, pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, indemnizatiile, compensatiile, sporurile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare se stabilesc in raport cu nivelul bazei de calcul al acestora utilizate pentru luna decembrie 2011. In luna decembrie 2011, nivelul remuneratiilor a fost drastic taiat pe fondul crizei economice.

Sursele au aratat atunci ca articolul din ordonanta din 2013 ar urma sa fie modificat prin introducerea unei noi baze de calcul, care sa permita cresterea veniturilor militarilor. In sectorul militar si invatamant lucreaza cateva sute de mii de persoane.