Executia bugetara a trecut pe excedent dupa primele noua luni, influentata de venituri de peste 1,1 miliarde lei provenite in luna septembrie din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de sera si transa a doua din impozitul pe constructiile speciale.

Incasarile in suma de 452 milioane lei din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de sera emise de Ministerul Economiei si veniturile de 693,7 milioane lei din transa a doua a impozitului pentru constructiile speciale au dus executia bugetara de la un deficit de 0,24% din PIB in luna august la un excedent reprezentand 0,06% din PIB la finele lunii septembrie.

Guvernul are ca tinta pentru sfarsitul acestui an un deficit bugetar de cel mult 2,2% din PIB, anunta Mediafax.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 155,4 miliarde lei, au fost cu 5,5% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent si reprezinta 23,5% din PIB.

Datele Ministerului Finantelor arata ca au crescut incasarile din contributiile de asigurari sociale (+2,67 miliarde de lei), accize (+1,76 miliarde de lei), impozite si taxe pe proprietate (+1,71 miliarde de lei), impozitul pe profit (1 miliard de lei) si TVA (+290 milioane de lei).
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri la impozite si taxe pe proprietate (+4,7%), taxe pe utilizarea bunurilor (+ 3,3%) si venituri nefiscale (+1,3%).

Citeste si:
Execuția bugetară pe primele 6 luni ale anului. Cât a cheltuit...
Execuția bugetară pe primele...

Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 44%, dupa ce anul trecut au fost incasate taxe de licenta de 2 miliarde de lei pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio.

Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate inregistreaza in continuare un nivel scazut, reprezentand 0,8% din PIB, dar sunt cu 9,6% mai mari fata de perioada similara din 2013.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 155 miliarde lei, au scazut atat in termeni nominali, cu 0,3% fata de aceeasi perioada din anul precedent, cat si in termeni reali, acestea fiind inferioare cu 1,3 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 3,7%, ca urmare a majorarii salariului minim brut la 850 lei de la 1 ianuarie si la 900 lei de la 1 iulie, precum si a platii drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti.

Citeste si:
Cîțu: Părinții care trebuie să stea acasă cu copiii vor fi...
Cîțu: Părinții care trebuie...

Fata de anul precedent, cheltuielile cu bunuri si servicii au scazut cu 1,5%.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 16,5 miliarde lei, respectiv de 2,5% din PIB, fata de 19,4 miliarde lei in aceeasi perioada a anului precedent.

In perioada corespunzatoare a anului trecut au fost platite arierate ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationalede circa 2 miliarde lei, precum si arierate ale administratiilor locale din imprumuturi din trezorerie in suma de 800 milioane lei.

Citeste si:
Vicepremier: Salariile din primarii, platite din excedentul bugetar
Guvernul pregateste o...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri