Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal firmelor s-a majorat cu 5,8% in perioada ianuarie-noiembrie din 2014, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata. Cea mai mare crestere este inregistrata de serviciile informatice si tehnologia informatiei, potrivit datelor INS.

Astfel, in perioada analizata, comparativ cu primele 11 luni din 2013, activitatile de servicii informatice si tehnologia informatiei au crescut cu 22,7% ca serie bruta si cu 20,8% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

De asemenea, au inregistrat majorari activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (+11,7% brut si +11,3% ajustat), comunicatii (+5,2% brut si +4,9% ajustat), alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+4,6% brut si +4,5% ajustat) si transporturi (+3,6% brut si +4,2% ajustat), scrie Mediafax.

In noiembrie 2014, comparativ cu octombrie, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a scazut pe ansamblu cu 0,1% ca serie bruta, ca urmare a scaderilor inregistrate la activitǎtile de transport (-4,0%), activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (-3,6%) si alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (-1,1%). Cresteri au raportat activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei (+20,7%) si activitatile de comunicatii (+2,6%).

Ca serie ajustata, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut pe ansamblu cu 1,5% datorita majorarilor din activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei (+8,5%), transporturilor (+2,2%), comunicatiilor (+1,9%) si altor servicii furnizate in principal intreprinderilor (+0,4%).

Citeste si:
Cinema, restaurante, si hub comunitar in Aushopping Satu Mare
Cinema One Laserplex,...

Activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe au scazut cu 3,1%. Fata de noiembrie 2013, in noiembrie 2014, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut pe ansamblu cu 6,4% ca serie bruta, datorita in principal cresterilor inregistrate la activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei (+7,6%), servicii furnizate in principal intreprinderilor (+6,7%), comunicatii (+6,4%), transporturi (+5,9%) si activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (+5,2%).

Ca serie ajustata, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a urcat pe ansamblu cu 6,7%, datorita cresterilor inregistrate la activitatile de servicii informatice si tehnologia informatiei (+11,6%), alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+8,1%), activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (+6,3%), comunicatii (+6,2%) si transporturi (+4,9%).

Sursa foto: Laptop/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Diversitate culturala la birou: impresiile a 3 expati despre Romania