Serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor au inregistrat in primele patru luni o crestere a cifrei de afaceri cu 8% pe ansamblu, ca serie bruta, dupa ce activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei si-au sporit afacerile cu 23,6%, iar transporturile cu 11,6%.

Alte servicii furnizate in principal intreprinderilor au avut o crestere cu 4,4%, activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune, difuzare si transmitere de programe cu 3,8%, iar comunicatiile cu 1,6%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), citate de agentia Mediafax.

Ca serie ajustata, cresterea afacerilor din piata a fost similara, de 7,9%, in termeni nominali.

Astfel, activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei au consemnat un avans de 20,9%, transporturile de 11,1%, alte servicii furnizate in principal intreprinderilor de 5%, activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune, difuzare si transmitere de programe de 3,7%, iar cele de comunicatii au avut afaceri mai mari cu 1,9%.

Serviciile de piata pentru firme au avut, in schimb, afaceri mai mici in aprilie cu 0,2% fata de luna precedenta, ca serie bruta, din cauza scaderii inregistrate la activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei (-5,6%) si la activitatile de transport (-0,6%).

Pe de alta parte, au inregistrat cresteri activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune, difuzare si transmitere de programe (+7,9%) si activitatile de comunicatii (+2,3%). Alte servicii furnizate in principal intreprinderilor au ramas la acelasi nivel.

In functie de seria ajustata, afacerile au crescut totusi cu 1,9% pe ansamblu, cu un plus de 7% la productia cinematografica, video, programe de televiziune, difuzarea si transmiterea de programe, de 2,8% la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor. De asemenea, activitatile de comunicatii au avut afaceri pe crestere cu 2%, iar transporturile cu 0,5%. Activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei au scazut cu 0,9%.

Fata de aprilie 2014, afacerile din servicii s-au majorat cu 9,7% ca serie bruta si cu 8,7% ca serie ajustata.

Afacerile din comertul cu ridicata au crescut cu 0,8% in primele patru luni, serie bruta

La randul lor, afacerile din comertul cu ridicata, cu exceptia celui cu autovehicule si motociclete, au crescut in primele patru luni cu 0,8%, in termeni nominali, in conditiile in care sectorul de produse agricole brute si animale vii a consemnat un avans cu 14,5%, iar comertul nespecializat cu 11,1%.

Comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii a avut afaceri mai mari cu 5,9%, iar cel pentru alte masini, echipamente si furnituri cu 3,1%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Scaderi au inregistrat comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (-5,8%), activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (-1,5%) si comertul cu ridicata specializat al altor produse (-0,6%), in timp ce comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului s-a mentinut constant.

Ca serie ajustata, afacerile din comert au crescut cu 0,9%, evolutie sustinuta de comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (+10,3%), de cel nespecializat (+9,7%), al altor masini, echipamente si furnituri (+6,9%), al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+3,8%), de activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (+1,1%) si de comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+0,3%).
Pe de alta parte, comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare, au consemnat o reducere de 4,9%, iar comertul cu ridicata specializat al altor produse de 1,1%.

In aprilie, afacerile din comert au scazut pe ansamblu cu 8,1% fata de martie, ca serie bruta, ca urmare a reculului inregistrat de comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (-19,7%), al produselor agricole brute si al animalelor vii (-16%), comertul cu ridicata specializat al altor produse (-11,5%), al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (-10,8%), al altor masini, echipamente si furnituri (-10%), de comertul cu ridicata nespecializat (-6,8%) si de activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (-4,8%).

Doar comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului a crescut in aprilie, cu 2,5%.
In functie de seria ajustata, afacerile s-au diminuat cu 2,7%.

Comparativ cu aprilie anul trecut, comertul cu ridicata a avut afaceri mai mici cu 0,3%, ca serie bruta, insa ca serie ajustata au fost in urcare cu 2,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri