Serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor au inregistrat in primele patru luni o crestere a cifrei de afaceri cu 8% pe ansamblu, ca serie bruta, dupa ce activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei si-au sporit afacerile cu 23,6%, iar transporturile cu 11,6%.

Alte servicii furnizate in principal intreprinderilor au avut o crestere cu 4,4%, activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune, difuzare si transmitere de programe cu 3,8%, iar comunicatiile cu 1,6%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), citate de agentia Mediafax.

Ca serie ajustata, cresterea afacerilor din piata a fost similara, de 7,9%, in termeni nominali.

Astfel, activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei au consemnat un avans de 20,9%, transporturile de 11,1%, alte servicii furnizate in principal intreprinderilor de 5%, activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune, difuzare si transmitere de programe de 3,7%, iar cele de comunicatii au avut afaceri mai mari cu 1,9%.

Serviciile de piata pentru firme au avut, in schimb, afaceri mai mici in aprilie cu 0,2% fata de luna precedenta, ca serie bruta, din cauza scaderii inregistrate la activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei (-5,6%) si la activitatile de transport (-0,6%).

Citeste si:
Noi detalii despre uzina Tesla din Germania
Fabrica Tesla din Germania...

Pe de alta parte, au inregistrat cresteri activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune, difuzare si transmitere de programe (+7,9%) si activitatile de comunicatii (+2,3%). Alte servicii furnizate in principal intreprinderilor au ramas la acelasi nivel.

In functie de seria ajustata, afacerile au crescut totusi cu 1,9% pe ansamblu, cu un plus de 7% la productia cinematografica, video, programe de televiziune, difuzarea si transmiterea de programe, de 2,8% la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor. De asemenea, activitatile de comunicatii au avut afaceri pe crestere cu 2%, iar transporturile cu 0,5%. Activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei au scazut cu 0,9%.

Fata de aprilie 2014, afacerile din servicii s-au majorat cu 9,7% ca serie bruta si cu 8,7% ca serie ajustata.

Afacerile din comertul cu ridicata au crescut cu 0,8% in primele patru luni, serie bruta

La randul lor, afacerile din comertul cu ridicata, cu exceptia celui cu autovehicule si motociclete, au crescut in primele patru luni cu 0,8%, in termeni nominali, in conditiile in care sectorul de produse agricole brute si animale vii a consemnat un avans cu 14,5%, iar comertul nespecializat cu 11,1%.

Citeste si:
Sfaturi pentru antreprenori: nu vă opriți, fiți vizibili, faceți...
Business mentor către oamenii...

Comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii a avut afaceri mai mari cu 5,9%, iar cel pentru alte masini, echipamente si furnituri cu 3,1%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Scaderi au inregistrat comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (-5,8%), activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (-1,5%) si comertul cu ridicata specializat al altor produse (-0,6%), in timp ce comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului s-a mentinut constant.

Ca serie ajustata, afacerile din comert au crescut cu 0,9%, evolutie sustinuta de comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (+10,3%), de cel nespecializat (+9,7%), al altor masini, echipamente si furnituri (+6,9%), al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+3,8%), de activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (+1,1%) si de comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+0,3%).
Pe de alta parte, comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare, au consemnat o reducere de 4,9%, iar comertul cu ridicata specializat al altor produse de 1,1%.

In aprilie, afacerile din comert au scazut pe ansamblu cu 8,1% fata de martie, ca serie bruta, ca urmare a reculului inregistrat de comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (-19,7%), al produselor agricole brute si al animalelor vii (-16%), comertul cu ridicata specializat al altor produse (-11,5%), al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (-10,8%), al altor masini, echipamente si furnituri (-10%), de comertul cu ridicata nespecializat (-6,8%) si de activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (-4,8%).

Citeste si:
Cum iti dai seama din timp daca cel mic va fi IT-ist si va avea un...
Parcursul profesional poate...

Doar comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului a crescut in aprilie, cu 2,5%.
In functie de seria ajustata, afacerile s-au diminuat cu 2,7%.

Comparativ cu aprilie anul trecut, comertul cu ridicata a avut afaceri mai mici cu 0,3%, ca serie bruta, insa ca serie ajustata au fost in urcare cu 2,1%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Granturi de 200.000 EUR pentru producția de materiale sanitare
Setari Cookie-uri