Procesul va stabili daca soferii Uber trebuie sa fie priviti ca angajati sau liber profesionisti. Avocatii Uber vor incerca sa convinga judecatorii ca soferii companiei sunt atat de diferiti – ca ore de munca, flexibilitate etc. – incat nu pot fi incadrati intr-o singura tipologie. Opozitia, pe de alta parte, va incerca sa valideze ideea ce nu sunt atat de diferiti, pana la urma, cat sa nu poata fi considerati ca facand parte dintr-o clasa de munca, scrie Fortune.com.

Ce implicatii are acest caz asupra industriei de peste 1 miliard de dolari si cum ar putea influenta alte business-uri, precum Airbnb si Lyft? Raspunsul il ofera Arun Sundarajan, profesor la NYU Stern School of Business. „Daca soferii vor fi clasificati ca angajati, acest lucru va insemna preturi mai ridicate si mai putini soferi, per total, care sa munceasca mai multe ore. Costurile mai mari se vor reflecta in preturile oferite clientilor, acest lucru traducandu-se si in veniturile soferilor. Efectul asupra Uber va fi insa, la nivel global, destul de redus”, a subliniat el.

Aceste implicatii se vor regasi in intreaga industrie a economiei colaborative, putand schimba statutul furnizorului de servicii – de exemplu, proprietarul apartamentelor in care stau „chiriasii” Airbnb.