Anual, o cincime din bugetul Ministerului Apararii Nationale ar trebui sa mearga catre inarmare. In realitate, acest prag a fost atins o singura data dupa 1990. Constant, cea mai mare parte a bugetului Apararii merge catre plata salariilor si operatiuni de rutina. Pentru inzestrarea fortelor armate ramane doar o fractiune, potrivit Adevarul.

Din 1988 incoace, bugetele anuale ale Ministerului Apararii Nationale al Romaniei au insumat aproximativ 45 de miliarde de dolari, conform datelor adunate de Institutul International de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

Raportat la Produsul Intern Brut, bugetul alocat Apararii nu a depasit niciodata 1,85%. Tinta pentru toti cei 28 de membri NATO este 2% din PIB.

„Niciun aliat sau partener nu ne va putea garanta vreodata securitatea daca noi singuri nu vom face asta pentru noi”, a declarat presedintele Klaus Iohannis in ianuarie, atunci cand a transformat finantarea armatei in primul pact politic pe care l-a propus dupa venirea la Cotroceni. Atunci, a anuntat ca bugetul MApN va urca la 2% din PIB in 2017, cerand tuturor partidelor politice sa-si asume ca, indiferent de gruparile aflate la guvernare, sa mentina acest prag timp de cel putin 10 ani.

Citeste in continuare pe adevarul.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri