Intr-un comunicat la Executivului se precizeaza ca premierul Dacian Ciolos a avut, duminica dimineata, o convorbire telefonica cu Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, pe tema alocarilor bugetare pe anul 2016.

"Discutia a scos inca o data in evidenta buna intelegere pe care Patriarhia o are in legatura cu situatia financiar bugetara prin care trece Romania. Bugetul pentru Culte in anul 2016 este in crestere fata de anul precedent atat in ceea ce priveste personalul clerical cat si cel neclerical, ca o recunoastere a rolului social important pe care reprezentantii cultelor il au in societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din acesta perspectiva", potrivit sursei citate.

La randul sau, Patriarhul Daniel a subliniat ca Biserica va sprijini activ demersurile Guvernului de a imbunatatii conditiile de educatie ale copiilor si tinerilor din mediul rural si ale calitatii actului medical in spitale.

Premierul a multumit "pentru implicarea Bisericii in cele doua directii extrem de importante pentru dezvoltarea societatii romanesti", asigurandu-lpe Patriarh ca Guvernul Romaniei va asigura finantare pentru proiecte de investitii importante si ca exista tot sprijinul pentru a pune la dispozitie resurse financiare in functie de posibilitati pentru lacasele de cult aflate in constructie", potrivit comunicatului de presa al Executivului.

Citeste si:

In proiectul Bugetului de stat pe 2016 , pus in dezbatere publica, nu au fost alocati bani pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea celor existente, in schimb au fost suplimentate sumele pentru salarizarea preotilor.

Patriarhie: Premierul asigura ca Guvernul va cauta solutii pentru a sprijini constructia Catedralei

Patriarhia arata ca, in discutia cu PF Daniel, premierul a spus ca bugetul pe 2016 prevede cresterea salariilor clerului, ca Guvernul va cauta solutii pentru a sprijini construirea Catedralei Neamului si ca la rectificari bugetare ar putea fi sprjinite si alte lacasuri de cult aflate in constructie.

"In urma convorbirii telefonice a Domnului Premier Dacian Ciolos cu Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, in dimineata zilei de 6 decembrie 2015, Domnul Premier a precizat faptul ca noul buget pe anul 2016 prevede o crestere a salariilor clerului si ca Guvernul Romaniei va cauta solutii pentru a sprijini in continuare construirea Catedralei Mantuirii Neamului, iar la viitoarele rectificari de buget, in functie de posibilitati, sa fie sprijinite si alte lacasuri de cult aflate in constructie", se arata intr-un comunicat de presa al Patriarhiei Romane.

Potrivit sursei citate, in cadrul discutiei s-a convenit ca relatiile dintre Guvern si Biserica sa fie in continuare "de cooperare si intelegere comuna a prioritatilor spre binele poporului roman".

"Patriarhul Romaniei a multumit Domnului Premier Dacian Ciolos pentru intelegere si sprijin fata de Biserica. Totodata, Preafericirea Sa a subliniat faptul ca Biserica va sprijini eforturile Guvernului Romaniei de a imbunatati conditiile de educatie a copiilor si tinerilor din mediul rural, precum si eforturile pentru cresterea calitatii actului medical din spitale", se mai arata in comunicatul citat.