Astfel, comertul cu autovehicule a consemnat o crestere cu 17,7%, comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor cu 15%, iar intretinerea si repararea autovehiculelor cu 5,9%. Pe de alta parte, s-a inregistrat o scadere de 0,8% la activitatile provenite din comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Activitatea de servicii de piata prestate populatiei a avut o cifra de afaceri in urcare cu 7,7%, ca serie bruta, provenita de la activitǎtile agentiilor turistice si tur-operatorilor (+18,8%), serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (+13,6%), activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (+6%) si activitatile hotelurilor si restaurantelor (+6%). Scaderi au inregistrat activitatile de spalare, curatare si vopsirea textilelor si blǎnurilor (-0,6%).

Pe serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cresterea a fost de 7,6%, scrie Mediafax.

In octombrie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, a avut un avans de 5,4% fata de septembrie (5,1% serie ajustata), ca urmare a cresterilor inregistrate la comertul cu autovehicule (+6,3%), comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+5,1%) si la activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (+2,6%).

In schimb, comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor s-a ajustat cu 9,9%.

Citeste si:

Afacerile din serviciile de piata pentru populatie s-au redus cu 1,1%, influentate de scaderile inregistrate la activitatile hotelurilor si restaurantelor (-3,9%), ale agentiilor turistice si tur-operatorilor (-2,6%), activitatile de spǎlare, curǎtarea si vopsirea textilelor si blǎnurilor (-1,7%) si serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (-1,3%). Cresteri au inregistrat activitǎtile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (+6,3%).

Pe serie ajustata, afacerile au consemnat o crestere cu 0,5%.

Comparativ cu octombrie anul trecut, afacerile din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor s-au apreciat cu 11,6% pe serie bruta (14,5% serie ajustata), pe fondul cresterilor inregistrate la comertul cu autovehicule (+23%), activitǎtile de intretinere si repararea autovehiculelor (+2,5%) si la comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+0,8%). Comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor a scazut cu 0,7%.

Activitatea de servicii de piata prestate populatiei a avut afaceri mai mari cu 14,7%, crestere provenita in principal de la activitǎtile agentiilor turistice si tur-operatorilor (+30%), hoteluri si restaurante (+19,7%), serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (+17,3%) si activitatile de spǎlare, curǎtare si vopsirea textilelor si blǎnurilor (+1,3%). Activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative au scazut cu 0,3%.