Producatorii de energie verde spun ca au pierdut peste 2 miliarde de lei in 2014 din cauza autoritatilor

Reducerea treptata a sprijinului acordat de autoritati productiei de energiei din surse regenerabile a cauzat in 2014 pierderi de 2,1 miliarde lei companiilor.

Reducerea treptata a sprijinului acordat de autoritati productiei de energiei din surse regenerabile a cauzat in 2014 pierderi de 2,1 miliarde de lei companiilor din acest sector, in conditiile in care ele au investit 8 miliarde de euro in Romania. Asociatiile companiilor din aceasta industrie considera ca decizia Guvernului de a pastra in 2016, pentru al treilea an consecutiv, cota obligatorie de energie verde in consum la valori mai mici fata de cele promise in urma cu patru ani, va crea „haos” si va duce la un „faliment in masa” in randul companiilor.

In acest an, cota obligatorie de energie regenerabila in consumul final de energie va fi de 12,5% fata de nivelul de 17% prevazut in legislatia din 2008, cea care a favorizat investitiile in acest domeniu in Romania.

„Aceasta decizie este profund gresita, bazata pe calcule neactualizate si ea va arunca in haos industria energiei regenerabile”, spun reprezentanti ai asociatiilor care reprezinta jucatorii din aceasta industrie. In opinia lor, stabilirea acestui nivel al cotei obligatorii denota „nepasare, chiar rea vointa”, avand in vedere ca ea acopera abia jumatate din certificatele verzi care vor fi in piata.

Pe langa excedentul de certificate verzi din piata, o alta nemultumire a acestor companii este ca toate certificatele verzi sunt impozitate in momentul acordarii lor de catre Transelectrica. Aceasta situatie ii pune pe producatori in situatia de „credita permament” statul roman. Din cauza execesului de certificate verzi de pe piata, multe companii nu reusesc sa isi vanda certificatele verzi, care reprezinta practic motivul pentru care multe firme au investit in acest sector.

Citeste si:
Tranzacție: Electrica devine și producător de energie din surse...
Grupul Electrica...

Capacitatile de generare a energiei din surse regenerabile cumuleaza 5.000 MW, aproape un sfert din totalul unitatilor de producrere a electricitatii din tara.

Asociatiile investitorilor in energie verde arata ca, prin deciziile autoritatilor, industria energiei verzi este „impinsa cu buna stiinta spre faliment”, cand, de fapt, tocmai energia regenerabila a contribuit la scaderea pretului final al energiei facturate consumatorilor.

Sursa foto: giSpate_Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri