ANALIZA 2008 vs. 2015 Similaritati intre situatia economica de dinaintea izbucnirii crizei din 2008 si cea de acum

Si in anul trecut, ca si in anul dinaintea crizei, consumul a crescut cu aproape 10%, productia interna nu a mai facut fata cererii, astfel ca importurile s-au intetit, iar veniturile populatiei au crescut accelerat. La fel ca in urma cu sapte ani, semnele crizei sunt tot mai evidente pe pietele financiare internationale, dar in Romania optimismul oficialitatilor este debordant.

„Nu mai trageti de economie, ca se rupe si o sa izbim avionul!“, avertiza guvernatorul BNR Mugur Isarescu in 2008, anticipand ca, din cauza avansului prea accelerat al cererii, consumului si creditarii, urma sa avem o „aterizare dura“ in 2009-2011 , conform Adevarul.

Si acum, ca si atunci, consumul creste accelerat, pe fondul cresterii puterii de cumparare a populatiei si scaderii taxelor, iar industria abia mai face fata cererii.

Importurile cresc din nou, acum, pentru ca productia interna de bunuri de larg consum (alimente, imbracaminte, incaltaminte, electronice, electrocasnice, articole de uz personal etc.) ori a fost nepregatita, ori inca nu s-a adaptat la asteptarile si cerintele consumatorilor. Asta duce la o supraincalzire a economiei, care se supratureaza pentru ca creste peste potentialul propriu.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Sursa foto: Sergey Nivens / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri