Pe perioada crizei COVID-19, accesul la tehnologii inovatoare a fost cu atât mai important, iar SofMedica, furnizor de roboți pentru unități medicale, a distribuit spitalelor din România produse și tehnologii pentru tratarea pacienților afectați de virus și pentru sprijinirea medicilor din linia întâi. Acum, compania se luptă să aducă inovație în spitalele din România, din țara care alături de SUA este cel mai important incubator de tehnologii medicale: Israel.

Grupul SofMedica, specializat în distribuţia de echipamente medicale, care oferă şi platforme pentru noile tehnologii în domeniul medical, colaborează cu peste 200 de spitale publice și private din România și a introdus tehnologia robotică da Vinci în șapte spitale din țară.

Utilizarea tehnologiei robotice se bucură de rezultate dovedite în ceea ce privește reducerea timpului de spitalizare, al numărului mai mic de complicații, dar și a unei rate mai scăzute de posibile reintervenții, comparativ cu abordarea clasică

Harris Palaondas, Managing Director SofMedica

Recent, compania a început mai multe discuții cu Israel, important incubator al tehnologiilor medicale de vârf din lume, pentru a aduce tehnologii medicale atât în România cât și alte țări din Europa de Sud-Est.

Retail jobs

Vezi și: Planul pentru relansare economică. Guvernul vrea să investească 1,6 mld. euro în trei spitale regionale. Când ar putea fi finalizate

”Cu siguranță, aceasta este o perioadă în care digitalizarea își va accelera dezvoltarea în multe sectoare de activitate. În ceea ce privește domeniul medical, o integrare mai rapidă a tehnologiilor digitale are potențialul de a inova și de a îmbunătăți accesul la asistență medicală, ceea ce va facilita acordarea unor diagnostice și a unor tratamente perfect adaptate și va crește eficiența generală a întregului sector, până la a avea un potențial număr de pacienți spitalizați mai mic”, a precizat Harris Palaondas, Managing Director SofMedica.

Pe perioada crizei COVID-19, accesul la tehnologii inovatoare a fost cu atât mai important, iar SofMedica a distribuit spitalelor din România produse și tehnologii pentru tratarea pacienților afectați de virus și pentru sprijinirea medicilor din linia întâi.

Astfel, SofMedica a furnizat dispozitive pentru filtrarea aerului în sălile chirurgicale, dispozitive ce rețin particule de până la 0,1 microni și protejează împotriva bacteriilor și a virușilor, dar și primul sistem „3 in 1” din lume de management al insuflației, care are capacități de neegalat în asigurarea pneumoperitoneului stabil, a evacuării continue a fumului.

Citeste si:
Encorsa creează „angajații digitali” ai viitorului folosind...
Integratorul de servicii de...

Citește și: Medlife: Virusul SARS-CoV-2 care circulă pe teritoriul României provine din Wuhan

Citește mai jos despre ce tehnologii a adus SofMedica în România, cum faciilitează compania accesul pacienților români la tehnologii salvatoare de vieți și care este rolul cooperării internaționale pentru sistemul medical românesc.

Wall-Street.ro: Cât de importantă este cooperarea internațională pentru sistemul medical românesc? Ce a făcut SofMedica în acest sens până acum și care sunt planurile de viitor?

Harris Palaondas: În ultimii 25 de ani, misiunea noastră a fost să eliminăm decalajul care poate exista între producătorul de tehnologie medicală și pacient, generând valoare. Cele mai importante și inovatoare tehnologii medicale sunt produse în afara țării (în special în SUA, Japonia și Israel), iar importul și distribuția lor necesită finanțări solide, expertiză și resurse, pregătirea și instruirea persoanelor pentru utilizarea tehnologiilor respective, dar și disponibilitatea de a acorda asistență clinică și tehnică permanentă spitalelor. Acesta reprezintă rolul nostru și tipul de beneficii pe care ne propunem să le aducem pe piața serviciilor medicale din Europa de Sud-Est. Pe viitor, obiectivul nostru este să continuăm să oferim tehnologii medicale inovatoare în regiune, care se dezvoltă din ce în ce mai mult în zona de robotică, big data & cloud, precum și Inteligență Artificială. În plus, căutăm să investim și mai mult în educația profesioniștilor din domeniul medical, cu un accent important pe simulare și e-learning.

Citeste si:
Spitalul Monza: Investitie de 3 MIL. euro pentru un robot chirurgical
Spitalul Monza: Investitie de...

Wall-Street.ro: Ce noi tehnologii a adus SofMedica în România și cum pot acestea ajuta pacienții români? Care ar fi cel mai performant echipament medical?

Harris Palaondas: Colaborăm cu peste 200 de spitale de stat și private din România, cărora le oferim soluții continue de îngrijire a pacienților (continuum of care solutions), de la diagnostic, până la reabilitare post-operatorie și monitorizare. Am introdus tehnologia robotică da Vinci în sud-estul Europei, cea mai performantă soluție din lume în chirurgia minim invazivă și suntem mândri că sistemul este folosit în prezent în șapte spitale din patru orașe din România (București, Brașov, Timișoara și Oradea). Utilizarea tehnologiei robotice se bucură de rezultate dovedite în ceea ce privește reducerea timpului de spitalizare, al numărului mai mic de complicații, dar și a unei rate mai scăzute de posibile reintervenții, comparativ cu abordarea clasică.

De asemenea, o altă tehnologie pe care am adus-o în România este sistemul de ultrasunete de înaltă frecvență (HIFU), cu ajutorul căruia sunt tratate prin intervenție non-invazivă cazurile de cancer de prostată în stadiu incipient, dar și sistemul de biopsie ghidată prin fuziune pentru un diagnostic precis al tumorilor canceroase. În plus, dispunem de tehnologii care încorporează Inteligența Artificială, cum ar fi sistemul de diagnostic pentru afecțiunile gastrointestinale CAD-EYE de la FUJI, sisteme de monitorizare a durerii produse de compania Medasense, precum și soluții minim invazive pentru sfera afecțiunilor cardiace și vasculare.

Te poate interesa și: Platforma Doxtar lansează opțiunea de evaluare medicală la distanță prin videocall

Wall-Street.ro: Care au fost până acum investițiile SofMedica în tehnologiile din România?

Harris Palaondas: Misiunea noastră este aceea de a face disponibile tehnologii medicale salvatoare de vieți pacienților din Europa, punând la dispoziția profesioniștilor cel mai viabil ecosistem de inovare și învățare, motiv pentru care am promovat dintotdeauna cele mai noi și mai inovatoare tehnologii. Colaborăm cu mai mult de 300 de spitale din regiune și am dezvoltat peste 30 de programe de chirurgie robotică. SofMedica a realizat primul implant de inimă artificială din România, prima procedură intervențională de implantare TAVI din Sud-Estul Europei, primul sistem de ablație robotică din Sud-Estul Europei, home Dialysis în România, primul Centru de Pregătire și Dezvoltare din Sud-Estul Europei.

Wall-Street.ro: Ce discuții a inițiat SofMedica cu Israel și pentru ce noi tehnologii?

Harris Palaondas: Încă din anul 2004 am început colaborarea cu producători israelieni de tehnologii medicale, precum Given Imaging, cei care au dezvoltat capsula PillCam, singurul produs non-invaziv care permite vizualizarea directă a intestinului subțire și a mucoasei colonice, într-o singură procedură. Mai apoi, în anul 2008 am adus în România o tehnologie ce utilizează Inteligența Artificială pentru a măsura nivelul de durere la care este supus un pacient. În prezent, suntem în discuții cu alte zece companii israeliene pentru a aduce tehnologiile acestora în România și alte țări din Europa de Sud-Est.

Cu o experiență de peste 30 de ani în dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sistemele medicale, Israelul este unul dintre cele mai mari și mai importante incubatoare pentru tehnologii medicale de vârf din întreaga lume.

Wall-Street.ro: Care este potențialul soluțiilor / serviciilor medicale digitalizate pe piața din România?

Harris Palaondas: Cu siguranță, aceasta este o perioadă în care digitalizarea își va accelera dezvoltarea în multe sectoare de activitate. Acest proces necesită investiții în infrastructura digitală și o schimbare parțială de mentalitate. În ceea ce privește domeniul medical, o integrare mai rapidă a tehnologiilor digitale are potențialul de a inova și de a îmbunătăți accesul la asistență medicală, ceea ce va facilita acordarea unor diagnostice și a unor tratamente perfect adaptate și va crește eficiența generală a întregului sector, până la a avea un potențial număr de pacienți spitalizați mai mic.

Ne așteptăm să vedem o creștere a serviciilor de monitorizare a sănătății de la distanță sau de acasă, fără a fi necesar ca pacienții să se deplaseze la unitățile medicale, și investiții mai mari pentru tratamentele asigurate în ambulatoriu și profilaxie, comparativ cu cele care necesită internare.

Te poate interesa: Cum trebuie implementată telemedicina în România, pentru a funcționa la cote maxime. Medic: Prea multe reguli ar putea să nu îi permită să funcționeze

Telemedicina a fost reglementată, în cele din urmă, oferind pacienților noi căi de a accesa serviciile medicale. De asemenea, tehnologiile care folosesc 5G și Inteligența Artificială pentru accesul de la distanță și pentru o diagnosticare rapidă vor cunoaște, cu siguranță, un ritm alert de dezvoltare.

Piața dispozitivelor medicale și a echipamentelor de diagnostic și imagistică de înaltă tehnologie din România are perspective excelente de creștere, ca urmare a cererii tot mai mari și a nevoii de a răspunde standardelor europene de calitate. Valoarea estimată a acestei piețe a fost anul trecut de aproximativ 433 de milioane de dolari, iar perspectivele sunt de creștere, având în vedere că încă există nevoi medicale de îndeplinit, comparativ cu media UE.

Vezi: Investiție de 3 milioane de euro în două centre de pregătire pentru medici; simulari cu robotul da Vinci, cel mai performant echipament din lume

Wall-Street.ro: Cât de important a fost accesul la tehnologii inovatoare pe perioada COVID-19 și care a fost rolul SofMedica?

Harris Palaondas: Echipele noastre au venit în sprijinul profesioniștilor din domeniul medical chiar și în timpul crizei COVID-19, când accesul la tehnologii medicale inovatoare a fost unul de o importanță vitală. Am distribuit spitalelor din țară produse și tehnologii pentru tratamentul pacienților, precum cele care folosesc Inteligența Artificială pentru monitorizarea nivelului de durere la pacienții supuși intervențiilor chirurgicale, pe perioada cât se aflau sub anestezie sau ventilați mecanic; tehnologii care furnizează date despre monitorizarea hemodinamică și calculul parametrilor cheie ai debitului cardiac; un sistem pentru eliminarea substanțelor și/sau a lichidelor la pacienții cu insuficiență renală acută sau exces de lichide.

Totodată, SofMedica a furnizat dispozitive pentru filtrarea aerului în sălile chirurgicale, ce rețin particule de până la 0,1 microni și protejează împotriva bacteriilor și a virușilor, dar și primul sistem „3 in 1” din lume de management al insuflației, care are capacități de neegalat în asigurarea pneumoperitoneului stabil, a evacuării continue a fumului. Desigur, în continuare oferim suport tehnic post-instalare 24/7 pentru toate echipamentele și dispozitivele noastre medicale, întreținere și inspecții periodice ale acestora.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri