În contextul noului coronavirus s-a înregistrat un trend crescator al utilizării serviciilor de telemedicină în lumea întreagă, pentru că oferă cadrelor medicale posibilitatea de a "consulta" online pacienții și de a le oferi sfaturi de prevenție. ”Sunt de acord cu implementarea telemedicinei în România, care trebuie să vină cu niște reguli, dar prea multe reguli ar putea să nu îi permită să funcționeze cum trebuie”, a explicat dr. Cristina Bloț, medic endocrinolog cu o experiență de 10 ani în SUA, în cadrul conferinței Future Healthcare, organizată de wall-street.ro.

”Sunt de acord că implementarea telemedicinei în România trebuie să vină cu un set de reguli, dar prea multe reguli ajung să nu permită sistemului să funcționeze cum trebuie. Nu vorbesc de consultații făcute la distanță. Înainte de a veni pacientul ar fi bine să avem niște date despre diagnostice, să știm motivul pentru care vine la consultație, să avem documente medicale puse la dispoziție ca să facem un triaj mai bun”, explică dr. Cristina Bloț.

Aceasta povestește că în SUA folosea documente medicale electronice care, pe lângă faptul că le permiteau medicilor să vadă diagnostice de la toți medicii din spital și de la alte spitale și clinici, permiteau și să comunice cu pacientul prin email.

”Informația scrisă este scrisă, dacă nu am înțeles explicația ne întoarcem la email și ne consultăm cu alt medic”, spune medicul.

Întrebată despre comparația între sistemul medical românesc și cel american, dr. Cristina Bloț pune accent pe interacțiunea pe care medicii din SUA o au cu pacientul și începe de la lucruri simple precum contactul vizual sau explicarea condițiilor medicale în termeni adaptați la nivelul educațional al pacientului.

Contactul vizual, empatia și adaptarea discursului pentru pacient, esențiale în sistemul american de sănătate

”Din Facultate, din rezidențiat, se pune accent de la început pe medicina bazată pe dovezi, pe interacțiunea cu pacientul. Aceasta poate începe de la lucruri simple precum contactul vizual cu pacientul atunci când îi vorbim și continuă cu exprimarea compasiunii, a empatiei, cu explicarea condițiilor medicale în termeni adaptați la nivelul educațional al pacientului, cu evitarea termenilor complicați. Există standarde în sistemul de educație american care trebuie îndeplinite de fiecare absolvent pentru a putea practica medicină în condiții de siguranță și performanță”, explică medicul.

Diferențe majore între pacienți la nivel uman nu există, pentru că oamenii sunt la fel peste tot, mai spune dr. Cristina Bloț. Dar există diferențe cu privire la modul în care se face medicina acolo, pornind de la relația cu pacientul, care trebuie să ducă mai departe la o relație de durata, bazată pe încredere reciprocă.

”În State există o presiune mai mare să respectăm standardele medicale, să aplicăm ghidurile, deși deciziile finale rămân la latitudinea noastră. Noi în discuția cu pacientul decidem dacă ceea ce spune ghidul este benefic pentru acesta sau nu. Explicarea mecanismelor de acțiune a medicamentelor, explicarea reacțiilor adverse, toate acestea ar trebui să facă parte din actul medical”, a precizat endocrinologul.

Dr. Cristina Bloț are 10 ani de experiență în endocrinologie pe meleagurile americane, timp în care a învățat importanța conceptului de consult multidisciplinar, care ar trebui dezvoltat și în România. De asemenea, este de părere că medicii trebuie să vorbească între ei, lucru care cere timp, pentru ca pacientul să înțeleagă că totul este în beneficiul lui.

”Nu poți să ai 10-15 minute cu un pacient și să ai timp să vorbești și cu toți consultanții, să citești toate scrisorile medicale, să înțelegi ce se întâmplă și să integrezi informația ca medic de familie. Supraspecializarea este inevitabilă, pentru că știința medicală evoluează constant, avem nevoie de supraspecialiști în medicină. Bineînțeles asta cere timp, de aceea sistemul trebuie să fie restructurat”, mai spune medicul.

Dr. Cristina Bloț spune că sistemul de sănătate sănătate american nu este perfect și are două probleme majore, accesul la serviciile medicale și falimentul personal.

„Chiar dacă serviciile sunt de calitate, dacă nu ai acees, degeaba. În ceea ce privește falimentul personal, acesta este este primul motiv de faliment în SUA din cauza facturilor foarte mari. Nu este bine ce se întâmplă, poate ar trebui să îi motiveze pe oameni să pună accentul pe prevenție”, mai spune endocrinologul.

Conferința Future Healthcare este organizată de wall-street.ro în parteneriat cu Huawei, Signal Iduna, Nutribalance, RASCI, Roche, Emerald, Sofmedica, Medcity, ZEBRA Technologies și Janssen Compania Farmaceutică a Johnson & Johnson.

Foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri