Intr-o astfel de situatie se afla Compania Nationala a Uraniului (CNU), care si-a pierdut de curand cel mai important client din Romania, respectiv producatorul de energie nucleara Nuclearelectrica.

“Marea problema a companiilor din sistemul energetic este ca le intereseaza doar ziua de azi si nu se gandesc in perspectiva: cum ne dezvoltam, cum ne eficientizam, ca sa avem un viitor. Asta s-a intamplat la CNU. Poate ca asta este cea mai mare greseala a CNU si de aceea suntem in aceasta situatie, care sper sa fie provizorie”, a declarat Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, la conferinta Profesionistii in Energie, organizata de wall-street.ro si Nuclearelectrica.

Popescu a criticat CNU pentru modul in care in ultimii ani, desi a fost ajutata de catre stat, nu a facut nimic sa se eficientizeze, ajungand in situatia de a-si pierde cel mai mare client. CNU a fost una dintre companiile scutite de la plata unor obligatii catre bugetul de stat, valoare totala a acestui ajutor fiind de circa 100 milioane de euro.

“Ei au avut ajutor de stat pana in 2010 pentru exploatarea zacamintelor de uraniu. Cat au primit ajutorul de stat, nu s-a intamplat nimic. Cand acesta a disparut, au continuat cu acelasi comportament in plan economic. Cand primesti ajutor de stat, ai posibilitati de reorganizare, eficientizare, deschidere de noi perspective, nu doar sa acoperi gauri negre”, a spus Popescu.

CNU administreaza mina de uraniu de la Crucea, judetul Suceava, si livreaza pulbere de uraniu catre Nuclearelectrica in vederea producerii de electricitate in cele doua reactoare nucleare ale centralei din Cermavoda. Cele doua companii aveau un contract semnat in 2014, la un pret de 475 lei/kg, care insa a fost reziliat de Nuclearelectrica.

Citeste si:
Cele mai mari cresteri pe bursele din Bucuresti si New York in 2019
Top: Actiunile care au...

Exorcism nuclear sau interventie divina?

Producatorul de energie a anuntat ca a facut acest lucru din cauza ca pretul cerut de CNU a fost majorat cu 76%, fiind mai mare decat nivelul pietei. Drept urmare, Nuclearelectrica a ajuns sa cumpere uraniu de la compania canadiana Cameco.

Acest subiect a atras atentia fostului presedinte Traian Basescu, care i-a cerut premierului Dacian Cilos sa opreasca aceasta "ticalosie" si sa vina in sprijinul CNU.

Principalul obiectiv al Ministerului Energiei, in ceea ce priveste CNU, este sa faca un audit al activitatii companiei, sa identifice partile viabile si apoi sa o reorganizeze. Totusi, CNU isi poate cauta clienti si din alte industrii, unde are deja contracte mai mici.

“Daca aceste lucruri s-ar fi facut pe parcurs, cand aveau ajutor de stat, lucrurile ar fi stat altfel probabil”, a continuat Popescu.

Citeste si:
7 din 10 firme nu cresc primele de Craciun. Norocosii primesc 500 lei
Sapte din zece angajatori nu...

De asemenea, in conditiile in care mina de uraniu de la Crucea va fi “probabil” inchisa, fiind in exploatare de peste 30 de ani, CNU va trebui sa se gandeasca ”un pic la viitor”.

Nu exista viitor fara restructurare

Popescu a adaugat ca Ministerul Energiei isi doreste ca relatia contractuala dintre Nuclearelectrica si CNU sa se reia, dar inainte de asta CNU trebuie sa se restructureze, iar acest lucru ar putea sa se intample in 2016, astfel ca pana la sfarsitul anului compania sa fie asezata pe alte principii economice.

“Nu este vorba de insolventa CNU, nu ne dorim asta. Ministerul Energiei nu isi doreste companii in insolventa, ci o reluare a colaborarii (CNU cu Nuclearelectrica – n.r.). Nu pot sa spun ca nu au viitor (CNU – n.r.), dar nefacandu-se nimic vor trebui sa se reorganizeze. Au nevoie de un moment de respiro, sa se eficientizeze”, a spus Popescu.

Secretarul de stat a adaugat ca, pentru minister, este foarte greu sa gestioneze o companie fara venituri, dar care trebuie sa functioneze, pentru ca exploatarea si prelucrarea de uraniu nu este o activitate care poate fi oprita intr-un termen foarte scurt.

Citeste si:
Viitorul muncii
Dorin Bodea, despre viitorul...

“S-au trezit in 2010 fara sa ia niciun fel de masura. Din 2010 au continuat sa functioneze cum s-a mai putut, pana cand ineficienta a fost atat de mare, incat Nuclearelectrica a zis stop. Pentru CNU a fost un dus rece”, a continuat Popescu.

Evenimentul "Profesionistii din energie" a deschis seria de intalniri din cadrul initiativei wall-street.ro #RomaniaProfesionista . Am dezbatut, alaturi de profesionistii din energie, provocarile productiei de energie nucleara in Romania, dar si dificultatile legislative si nu numai pe care singurul producator de energie nucleara din tara le intampina.

Sursa foto: Ministerul Energiei

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Companii de paza amendate pentru trucarea unei licitatii Romsilva