Preturile productiei industriale au scazut in prima luna cu 0,6%

Preturile productiei industriale au inceput anul in scadere cu 0,6%, in ianuarie, comparativ cu luna decembrie 2015, in special ca urmare a ieftinirilor din energie, arata datele publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari scaderi de preturi fata de luna anterioara s-au inregistrat, in ianuarie, la fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, cu un declin de 11,4%, la extractia titeiului si a gazelor naturale (-1,9%), in fabricarea de produse chimice (-1,6%) si in productia de calculatoare si echipamente electronice (-1,6%), arata datele INS, conform News.ro

Scaderea preturilor a accelerat fata de luna decembrie 2015, cand preturile productiei industriale s-au redus cu 0,2% fata de luna anteriaora.
Comparativ cu aceeasi perioada a anunului trecut, preturile la producator au scazut, in ianuarie 2016, cu 2%, dupa un declin de 1,7% in decembrie.

La polul opus, preturile au crescut cu 3,6%, in prima luna a anului, in seviciile anexe extractiei de petrol si gaze si cu 3,2% in fabricarea de mijloace de transport, altele decat cele rutiere.

Preturile productiei industriale reprezinta o masura a preturilor solicitate de catre producatori pentru produsele sau serviciile livrate in primul stadiu de comercializare.

Sursa foto: jijomathaidesigners / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri