Ministerul Economiei reia inchiderea unor iazuri de decantare

Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri va extinde pana la jumatatea anului 2018 perioada in care va putea folosi 100 milioane de lei de la Fondul de mediu pentru inchiderea unor iazuri de decantare apartinand unor exploatari miniere. Suma totala se apropie de 124 milioane de lei, din care contributia Ministerului Economiei este de 23,8 milioane de lei, iar restul reprezinta o finantare din partea Fondului pentru Mediu.

Ministerul si Fondul pentru Mediu au convenit in 2010 sa finanteze impreuna inchiderea a noua iazuri de decantare apartinand unui numar de cinci exploatari miniere. Initial, aceste lucrari ar fi trebuit facute in intervalul 2013-2016, dar termenele au fost depasite din cauza contestatiilor ivite in procedura de atribuire a contractelor de achizitie a lucrarilor de inchidere si ecologizare.

Conform unei HG din 2010, ar fi trebuit inchise si ecologizate, pana in 2016, iazul Tautii de Sus (mina Baia Sprie, judetul Maramures), iazurile V. Miresului si V. Mealu (mina Certej, judetul Hunedoara), trei iazuri de la mina Teliuc, judetul Hunedoara, iazul Tausani (mina Tausani, judetul Caras Severin), iazul Dealu Negru si iazul Paraul Cailor (mina Dealu Negru Inferior, judetul Suceava).

In unele cazuri, contractele au fost semnate tarziu, adica abia anul trecut, iar in altele licitatiile au fost reluate. Totodata, unele contracte semnate au fost considerate „necorespunzatoare”, astfel ca au fost initate procedurile de reziliere „din culpa constructorilor”, urmand ca restul de lucrari ramase de executat sa fie relicitate, spune Ministerul Economiei.

In luna mai a anului 2016 ar urma sa inceapa lucrarile de inchidere ale iazurilor de la minele Certej (costul total fiind de 24,4 milioane de lei), Tausani (9,5 milioane de lei), Dealu Negru Inferior (27 milioane de lei) si Teliuc (18,2 milioane de lei).

Citeste si:
Guvernul promite rambursarea 100% a voucherelor de călătorie emise...
Guvernul promite rambursarea...

Cel mai mult va costa inchiderea iazului de la mina Baia Sprie, respectiv 44,5 milioane de lei. Lucrarile au inceput in octombrie 2012 si ar urma sa se incheie in noiembrie 2016.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri