Numarul de salariati ar putea cunoaste un avans moderat in perioada mai-iulie, directorii firmelor din Romania afirmand ca se asteapta la o crestere a activitatii in toate sectoarele economice, in timp ce preturile ar putea scadea in comertul cu amanuntul, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS)

Raportul anterior privind tendintele economice, publicat la finalul lunii aprilie, indica o crestere a activitatii in toate sectoarele pentru perioada aprilie-iunie si noi angajari, dar o stabilitate sau chiar usoare cresteri de preturi, conform News.ro

Cea mai mare crestere a activitatii, in intervalul mai-iulie, este asteptata in constructii, cu un sold conjuctural de +27%, comparativ cu 28% in intervalul anterior.

Soldul conjunctural reflecta diferenta dintre asteptarile pozitive si cele negative exprimate de catre managerii chestionati. Un sold pozitiv reflecta un numar mai mare de companii care au asteptari de crestere a activitatii sau a comenzilor, in timp ce un sold conjunctural negativ reflecta asteptari de scadere a activitatii in sectorul analizat.

Ce asteptari au managerii pentru industria de prelucrare

De asemenea, in industria de prelucrare, managerii se asteapta la o crestere importanta a activitatii, cu un sold conjuctural de +19%, insa exista diferente semnificative intre diferitele sectoare industriale.

"Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va inregistra tendinta de crestere accentuata (sold conjunctural +51%), in timp ce pentru fabricarea tutunului tendinta va fi de scadere (sold conjunctural -39%)", se arata in raportul INS. In servicii, managerii au asteptari ceva mai modeste, cu un sold conjunctural de +14%, in timp ce in comert sunt cele mai moderate estimari, cu un sold de +9%.

Desi se asteapta la o crestere a activitatii in toate sectoarele, managerii prevad doar un avans modest al angajarilor sau chiar scaderi.
Astfel, in constructii se asteapta cea mai mare majorare a numarului de salariati, cu un sold conjunctural de +10%, in timp ce in servicii si in industrie sunt estimate cresteri modeste, cu solduri conjuncturale de +8%, respectiv +6%.

In comert, numarul de angajati este prevazut sa crescada pana la finalul lunii iulie, cu o diferenta intre estimarile pozitive si cele negative de -13%. Ancheta Institutului National de Statistica mai arata ca managerii se asteapta la o scadere usoara a preturilor in comert pana in luna iulie, cu un sold conjunctural de -10%, si la o stabilitate a preturilor in celelalte sectoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri