Romania, in contextul limitarii surselor de finantare prin iesirea Marii Britanii din UE, trebuie sa combata coruptia si sa imbunatateasca capacitatea de absortie si eficienta proiectelor de investitii din fonduri europene. Tara noastra poate profita de oportunitatile de atragere de capital strain pe termen lung, intrucat iesirile de capital din UK in perioada urmatoare pot fi semnificative, conform Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), conform News.ro

“Pe termen scurt, acestea vor fi orientate catre active percepute ca fiind sigure, dar pot fi reorientate ulterior catre tari emergente, dupa stabilizarea pietelor si absorbtia socului negativ cauzat de Brexit”, spun analistii.

Ei apreciaza ca impactul indirect asupra Romaniei pe termen mediu si lung este foarte impredictibil, iar macroechilibrul inregistrat de economia locala ramane fragil.

Pastrarea deficitelor sub control, atat cel bugetar cat si cel comercial

Principalele provocari vizeaza pastrarea deficitelor sub control, atat cel bugetar, cat si deficitul comercial, in contextul unor socuri internationale si locale.

“Executivul din Romania ar trebui sa promoveze politici macroeconomice echilibrate si conservatoare, in special in ceea ce priveste masurile fiscale”, adauga economistii.

Iesirea Marii Britanii din UE poate insemna o reducere a oportunitatilor privind cresterea viitoare a exporturilor, dar impactul final este limitat, avand in vedere ca exporturile orientate catre UK anul trecut au fost de 2,4 miliarde euro, reprezentand 4,4% din totalul exporturilor si doar 1,5% din PIB.

“Astfel, o posibila decelerare a acestor exporturi nu ar trebui sa genereze un impact sistemic major pe canalul comercial. In ciuda acestui fapt, tranzactiile comerciale bilaterale inregistrate intre Romania si UK s-au intensificat semnificativ in ultimii ani, UK devenind a cincea destinatie a exporturilor romanesti”, arata AAFBR.

Totodata, ponderea importurilor din UK a fost de 2,5% din total importuri, ajungand la 1,6 miliarde euro anul trecut, surprlusul comercial inregistrat in relatiile bilaterale fiind de aproximativ 800 milioane euro.

Citeste si:
Crosspoint: Piata imobiliara nu mai poate fi ignorata de investitori
Codrin Matei, Crosspoint:...

Brexit-ul, o surpriza negativa pentru majoritatea investitorilor

In ceea ce priveste investitorii, Brexit-ul este o surpriza negativa pentru majoritatea acestora, iar pietele reactioneaza emotional printr-o ajustare amplificata exponential ca urmare a vestilor negative, astfel ca aversiunea generala la risc poate cauza o reactie emotioanala de refugiu in active sigure cu venit fix.

Investitiile straine directe in Romania provenite din Marea Britanie au reprezentat 2,5% din nivelul total atras in anul 2014, in timp ce sectorul bancar este foarte putin expus acestui eveniment, in conditiile in care nu exista institutii financiare cu detineri de capital provenit direct din UK.

“In acelasi timp, conform datelor statistice compilate de catre FMI, ponderea investitorilor nerezidenti provenind din UK in totalul titlurilor de stat emise de Guvernul Romaniei este de aproximativ 10%. In acest context, iesirile de capital cauzate de investitiile directe din UK ar trebui sa fie limitate”, puncteaza analistii.

Pe de alta parte, scenariul intoarcerii in tara a romanilor care lucreaza in Marea Britanie este putin probabil comparativ cu alternativa unei noi destinatii, in eventualitatea unor restrictii viitoare care ar putea intra in vigoare in UK in ceea ce priveste integrarea in forta de munca a imigrantilor.

Potrivit estimarilor Eurostat, numarul cetatenilor romani care locuiau in UK anul trecut se ridica la circa 180.000, in crestere de peste trei ori in ultimii cinci ani, insa ponderea acestora in totalul romanilor care locuiesc in strainatate este destul de redusa, de 6,7%.
In comparatie, in Italia locuiesc 43% dintre romanii din strainatate, in Spania - 27%, iar in Germania - 13%.
Britanicii au votat joi pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana in proportie de 51,9%.

Sursa foto: Shutterstock / Pixelbliss 1000 Words / Shutterstock


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Colliers: Un Brexit fara acord pune presiune pe birourile din Romania