Industria, sectorul care reprezinta aproximativ un sfert din economia romaneasca, a inregistrat in luna august cea mai mare crestere din ultimul an, de 5,3% fata de aceeasi luna din 2015, in special ca urmare a avansului semnificativ al productiei in sectorul-cheie de prelucrare, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In iulie, industria inregistrase un declin de 3,4% fata de a saptea luna a anului trecut, prima scadere din ultimele sase luni. Pana in august, productia industriala a inregistrat anul acesta cel mai mare avans in luna aprilie, de 3,4% fata de aceeasi luna din anul trecut, dupa un debut de an modest, conform News.ro.

Rata de crestere din august 2016, de 5,3%, este cea mai mare din august 2015, cand avansul a fost de 6%. Pe date ajustate in functie de influentele sezoniere, cresterea productiei din august a fost de 1,2% fata de a opta luna a anului trecut. Pe sectoare, industria extractiva a inregistrat si in august un declin accentuat, de 16,5%, in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a redus cu 3,7%.

Statisticile reflecta problemele pe care le inregistreaza, in prezent, sectorul minier din Romania si cel al companiilor de utilitati, controlat in mare parte de stat si care este subminat de lipsa reformelor si de competitivitatea slaba.

Industria prelucratoare, cea mai mare pondere in industria romaneasca

Industria prelucratoare, care are cea mai mare pondere in industria romaneasca, a revenit pe plus, dupa un declin temporar in iulie, inregistrand in august un avans de 7,1% fata de august 2015. In iulie, industria de prelucrare scazuse cu 2,9%.

Comparativ cu luna iulie, productia industriala a scazut cu 11,5% pe serie bruta, dar a urcat cu 0,5% pe seria ajustata in functie de influentele sezoniere si numarul de zile lucratoare, indicatorul urmarit cel mai atent de economisti. Cumulat pe primele opt luni, productia industriala din Romania a crescut cu 1,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, avans sustinut de industria prelucratoare, care a consemnat un plus de 2,1%.

Industria extractiva a scazut, insa, cu 18,6%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat - cu 1,7%. Pe serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, industria a inregistrat o crestere nesemnificativa, de 0,1% in primele opt luni.

In 2015, productia industriala a urcat cu 2,7%, dupa un avans de 6,1% in 2014 comparativ cu anul precedent. Industria a contribuit, in 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut (PIB) al Romaniei.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Industria, la cel mai ridicat ritm de crestere din 2013 incoace