Gazoductul Giurgiu-Ruse: Constructorii au tras a doua conducta pe sub Dunare

Cele trei companii implicate in proiectul gazoductului Giurgiu-Ruse, compania de stat Transgaz, firma romaneasca privata Inspet Ploiesti si constructorul austriac Habau, au tras pe sub Dunare conducta secundara, de rezerva, a gazoductului, a anuntat duminica Transgaz, la o luna si jumatate de la cuplarea conductei principale.

Gazoductul va face parte din proiectul Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria (BRUA), care va lega retelele de gaze naturale din cele patru state si va permite exportul gazelor de la Marea Neagra spre Austria, potrivit News.ro.

”In data de 4 noiembrie 2016, s-a finalizat tragerea pe sub Dunare a conductei de rezerva DN 500 in lungime de 2100 metri, lucrarile fiind derulate in baza contractului de executie semnat impreuna cu Inspet SA Lider si SC Habau PPS Asociat”, se arata in comunicatul Transgaz.

Atat in contractul de finantare, cat si in contractul de executie, termenul de finalizare a lucrarilor este 31 decembrie 2016.

Lucrarea de subtraversare a Dunarii este una dintre cele mai mari din Europa pana la acest moment, iar lungimea efectiva a subtraversarii este de 2,1 km de la grupul de robinete Comasca pana la grupul similar de la Marten (Bulgaria). In 25 septembrie, a fost finalizata si pusa in functiune conducta principala, care a creat conditiile tehnice pentru asigurarea exportului de gaze naturale din Romania spre Bulgaria. Statiile de reglare si de masurare ( SRM-urile), atat din Romania, cat si din Bulgaria, au fost construite, astfel incat, dupa semnarea Acordului de Interconectare si aprobarea metodologiei de rezevare de capacitate, se pot efectua activitati de import si export de gaze naturale.

Citeste si:
Rusia inaugureaza primul sau gazoduct spre China
Rusia inaugureaza primul sau...

”Transgaz se afla in faza finala a negocierii Acordului de Interconectare cu Bulgartransgaz, operatorul sistemului de transport gaze naturale din tara vecina, Bulgaria. Acordul de Interconectare va sta la baza comercializarii capacitatilor de transport”, se arata in comunicat.

Interconectorul Romania-Bulgaria a fost finantat cu fonduri europene in valoare de 23 milioane euro, din care 10 milioane euro alocate lucrarilor de pe malul romanesc si 13 milioane euro pentru partea bulgara. Statia de masurare a gazelor din Giurgiu permite circulatia gazelor in ambele sensuri, fiind dimensionata la un debit maxim de 1,5 miliarde metri cubi pe an in ambele sensuri. Din statia de masurare, gazele sunt transportate prin conducte de tip DN cu un diametru de 500mm, lungi de 5,1 km, pana de la grupul de robinete Comasca (Romania). Interconectorul Romania –Bulgaria este cea mai mare lucrare de acest gen din Europa pana la acest moment.

Proiectul de interconectare este, in prezent, singurul prin care se poate asigura transportul gazelor naturale pe ruta Azerbaidjan-Turcia-Grecia spre Austria, prin segmentul de pe teritoriul Romaniei. Proiectul BRUA, impartit in doua faze, face parte din Planul de dezvoltare al Transgaz in perioada 2014-2023 si se regaseste pe lista actualizata a proiectelor de interes comun adoptata de Comisia Europeana. Conducta "Tarmul Marii Negre-statia de comprimare gaze Podisoru" este de asemenea proiect de interes comun al Uniunii Europene si face legatura cu BRUA prin preluarea potentialelor rezerve de gaze naturale din Marea Neagra.

Conducta Giurgiu-Ruse, care va avea o lungime totala de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei si 5,2 kilometri pe cel al Romaniei, trebuia sa fie finalizata inca din anul 2012, dar proiectul a intarziat din cauza procedurilor privind subtraversarea Dunarii. Conducta, care va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria catre Romania, iar capacitatea dinspre Romania spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an, va putea fi folosita atat pentru importuri, cat si pentru exporturi de gaze naturale.

Citeste si:
Bulgaria începe vaccinarea în masă
Bulgaria începe vaccinarea în...

Transgaz a semnat, la inceputul lunii septembrie, la Budapesta, acordul prin care primeste o finantare europeana de 179 de milioane de euro prin Mecanismul Conectarea Europei, pentru lucrarile de pe teritoriul Romaniei la gazoductul BRUA. Primele importuri si exporturi de gaze prin conducta Giurgiu-Ruse vor avea loc, cel mai probabil, incepand cu anul gazier 2016-2017.

Sursa foto: Denys Prykhodov / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri