Preturile solicitate pentru locuintele noi din Bucuresti au crescut cu pana la 10-15% in primul semestru din 2017, iar pentru a doua parte a anului pe piata sunt asteptate sa apara peste 100.000 de locuinte noi la vanzare, care vor fi listate la noile valori de piata aflate pe un trend crescator, conform unei analize a portalului Directimo.ro. Analiza a inclus un numar de peste 300 de ansambluri rezidentiale.

Dupa o perioada de aproximativ 5 ani de stabilizare si cresteri moderate, s-au inregistrat majorari ale preturilor similare cu cele din perioada de boom imobiliar. ”In primul semestru al anului 2017 am observat o crestere medie de 10-15% a preturilor solicitate, in special in zonele de centru, nord si vest. Principalul motiv al cresterii preturilor este determinat de oferta redusa disponibila efectiv pe piata, din cauza dificultatilor intampinate de dezvoltatori pentru obtinerea autorizatiilor.” spune Matei Malos, co-fondator Directimo.ro.

Oferta de locuinte noi in stadiu de proiect vine sa raspunda cererii in crestere stimulata atat de facilitati fiscale, cat si de finantare. Cei mai mari 15 dezvoltatori au in plan sa construiasca 54.450 de apartamente in Capitala dintr-un total estimat de peste 100.000 de locuinte noi asteptate sa apara pe piata in urmatorii ani.

Retail jobs

Top 15 dezvoltatori reprezinta un clasament reflectat de numarul total de unitati aflat in dezvoltare si este dominat de dezvoltatorii romani cu 24.950 de apartamente. Analiza nu puncteaza valoarea de piata a proiectelor, ci numai dimensiunea ansamblurilor rezidentiale.

Acestia au acumulat experienta fata de anii anteriori si au reusit sa gaseasca formule de success pentru asociere. Un exemplu este cel realizat pentru ansamblul Metalurgiei Park Residence, cel mai important proiect din zona de Sud. Un clasament separat, pe segmentul premium si luxury, este dominat detasat tot de dezvoltatori romani. One United dezvolta peste 500 de apartamente in 7 proiecte in diferite stadii, utilizand o structura sofisticata de finantare, preponderent prin investitori privati.

Cele 54.450 de apartamente sunt distribuite in 22 de ansambluri rezidentiale. Dintre acestea 2.900 de apartamente sunt in zona de Est, 11.000 de apartamente in Sud, iar cele mai multe sunt disponibile in Vestul si Nordul Capitalei. Astfel zona de centru-vest si nord cumuleaza restul de 40.600 de locuinte.

Citeste si:
Investitorii în imobiliare tot mai atenți la proprietățile din...
Crește interesul pentru...

Pozitionarea proiectelor rezidentiale reconfirma trendul adoptat de catre dezvoltatori de a construi in apropierea cladirilor de birouri, care sunt de asemenea concentrate in zona de Nord si Vest.

Echipa Directimo are o experienta de peste 10 ani in domeniul imobiliar - magazinuldecase.ro, primul site de imobiliare tip for sale by owner, achizitionat in anul 2010 de compania Sanoma (conceptul a fost modificat ulterior) si HomeFinders, prima agentie locala de reprezentare a cumparatorului - si dezvolta un model inovator de cumparare a locuintelor.

Sursa foto: gopixa / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri