Prime Kapital, dezvoltator, investitor si operator imobiliar important in regiunea de mai bine de un deceniu, a anuntat anul trecut doua proiecte rezidentiale de amploare in Capitala din investitii proprii: Avalon, situat in apropiere de zonele de spatii de birouri Pipera si Barbu Vacarescu, si Marmura, in cartierul Bucurestii Noi, cu un total de 733 si respectiv 458 de locuinte, a caror livrare se anunta dupa 2020. Maggie Kitshoff, residential projects director al Prime Kapital, spune ca dezvoltatorul mizeaza pe apetitul tot mai ridicat al romanilor pentru locuinte de calitate, odata cu "maturizarea pietei", dupa multi ani, inainte si dupa criza financiara, in care "designul si calitatea unor apartamente nu putea fi descrisa nici macar drept una rezonabila".

"Inainte de a lansa Avalon si Marmura am realizat o cercetare legata de asteptarile cumparatorilor si am vazut ca exista o perceptie oarecum negativa a acestora cu privire la ceea ce vand dezvoltatorii pe hartie, in general, si cum arata proiectul final. Ne-am pus atunci intrebare cum putem aborda aceasta problema. O persoana sau o familie care cumpara o locuinta vede in aceasta uneori mai mult decat o investitie si poate sa constituie uneori cea mai scumpa achizitie de-a lungul vietii acestora, indiferent ca vorbim de o vila sau doar de un studio. Daca dezvoltatorii au subestimat de multe ori clientii in anii trecuti, acestia din urma insa au devenit treptat din ce in ce mai educati si informati, in urma experientelor mai putin placute din pana acum", afirma Maggie Kitshoff (foto).

In opinia sa, o dovada ca piata imobiliara a devenit, per ansamblu, mult mai matura si mai educata, poate fi oferita de faptul ca a apus vremea dezvoltatorilor care "se bazau pe avansuri consistente de pana la 25% de la viitorii cumparatori pentru a finaliza proiectele. Am vazut ce s-a intamplat dupa 2009, cand multi oameni si-au pierdut banii. De aceea, ca dezvoltator trebuie sa reconstruim aceasa incredere, iar un prim pas este sa construiesti un proiect prin propriile investitii".

Avalon Estate este situat in zona de nord a Capitalei, in apropierea cladirilor de birouri Pipera si Barbu Vacarescu, si se intinde pe o suprafata de peste 80.000 mp, din care 20.000 mp vor fi spatii verzi. Complexul rezidential va fi finalizat in 2024 si va include 733 de apartamente, vile si case. Ultima faza a proiectului va include si dezvoltarea de zone comerciale integrate si o gradinita privata. Locuintele vor avea suprafete cuprinse intre 70 si 262 mp suprafata locuibila.

Marmura Residence

In acelasi timp, Marmura Residence va fi compus din cinci cladiri ce vor gazdui 458 apartamente, grupate in 4 categorii: studio-uri duble, 2, 3 si 4 camere. Situat in Bucurestii Noi, in apropierea statiei de metrou Jiului, proiectul este dezvoltat pe un teren de 1,5 hectare si include 5.700 mp spatii verzi, 1.700 mp zona de retail si servicii si 1.000 de mp destinati spatiilor de coworking.

Prime Kapital a dat startul vanzarilor off-plan pentru ambele proiecte cu doua luni inainte de finalul lui 2018, iar pana la momentul inceperii constructiei celor doua ansambluri tinta dinta de vanzari este cel putin 100 de locuinte pentru fiecare proiect. Lucrarile de constructii pentru Marmura Residence vor incepe in aprilie, iar pentru Avalon Estate in iulie anul curent.

"Oricine poate observa ca s-a schimbat mult calitatea proiectelor rezidentiale, in ultimii ani, desi vad uneori lucruri obisnuite in trecut care inca se mai intampla si astazi. Pe atunci, designul si calitatea unor apartamente nu era nici macar una rezonabila. Erau evident proiecte de apartamente care nu ar fi trebuit nici macar puse la vanzare in piata". Astfel, ea adauga ca astazi nu mai trebuie neaparat sa construiesti ieftin pentru a avea succesul asigurat. "Romanii au simtit consecintele deciziilor mai putin bune de a plati prea mult pentru o proprietate raportat la calitatea pe care o ofera. In mod natural, odata cu maturizarea pietei, oamenii au inceput sa puna si intrebari corecte legate de calitatea proprietatilor", spune Maggie Kitshoff.

"Nu toata piata rezidentiala sufera intr-o recesiune. Vor fi mereu oportunitati"

"La momentul in care am dat startul dezvoltarilor imobiliare am prognozat un business sustenabil pe o perioada lunga de timp. Chiar daca uneori apar corectii, suisurile si coborasurile sunt normale. Chiar si intr-o recesiune, nu inseamna ca toata piata va avea de suferit. In orice piata, vor fi intotdeauna oportunitati. Ceea ce cred ca este important, ca in orice alt business, este sa ai decizii responsabile de business la care strategiile initiale se pot adapta si pot face fata oricaror evolutii economice. Evident, intr-o recesiune, oferta va depasi cu mult cererea. Dar, oferta nu este precum o umbrela uriasa si orice locuinta aflata la vanzare pe piata intra in aceeasi categorie de oferta. De altfel, astazi, intr-o piata aflata pe crestere, exista o cerere foarte ridicata pe segmentul de locuinte calitative, cu mult peste oferta din piata", apreciaza Maggie Kitshoff.

Ea adauga ca si breasla dezvoltatorilor s-a dezvoltat in aceeasi directie si cu cat progresul va fi mai mare cu atat va fi mai provocator pentru business.

"Astazi, orice informatie negativa are potential de a se viraliza foarte usor cu ajutorul social media, cu impact important asupra business-ului si brand-ului unui dezvoltator imobiliar cu mult inainte de a putea sa reactionezi in vreun fel. Acum, mai mult ca niciodata, clientul este cel mai important. Oamenii se pot influenta unul pe altul, iar cererea pentru produse de calitate va spori si mai mult. Desi piata rezidentiala si a constructiilor de locuinte, in general, este mai rezistenta si reticenta schimbarilor, realitatea este ca modul in care traim se schimba intr-un ritm rapid si in mod radical", mai spune reprezentantul Prime Kapital.

Astfel, "in calitate de dezvoltatori trebuie sa ne adaptam din mers si sa evaluam de fiecare data, nu doar asteptarile clientilor ci si impactul noilor tehnologii asupra cladirilor, de exemplu: ce impact va avea pana la urma inteligenta articificiala si cum se vor adapta noile constructii. Astazi trebuie sa construim pe langa apartamente si parcari, parcuri si spatii de recreere. Intrebarea este cum va arata spectrul facilitatilor standard in umatorii 5-10 ani sau chiar mai mult, daca pana si parcarile in prezent trebuie deja echipate cu sisteme electrice de incarcare. Daca vrei sa supravietuiesti trebuie sa inveti sa te adaptezi si sa fii deschis la schimbare", conchide Maggie Kitshoff.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri