Circa sapte milioane de angajati romani vor suferi o reducere semnificativa a pensiilor in urma masurilor fiscale adoptate de Guvernul Tudose, scrie publicatia Financial Times.

Romania a decis sa diminueze contributiile la fondurile private de pensii pentru ca Executivul se straduieste sa isi respecte promisiunile ambitioase privind reduceri de taxe si majorarii de salarii, fara insa a incalca limita de deficit bugetar impusa de UE, respectiv 3% din produsul intern brut, scrie Financial Times, citat de Agerpres.

Potrivit legislatiei, romanii cu varsta sub 35 de ani directioneaza o parte din contributiile sociale spre schemele de pensii private care vor completa pensia de la stat. Insa, Guvernul de la Bucuresti a decis sa reduca contributiile la pilonul II de pensii private de la 5,1% pana la 3,75% incepand din 2018.

Secretarul general al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Private din Romania (APAPR), Mihai Bobocea, sustine ca reducerea contributiilor a dat o lovitura importanta sistemului de pensii adaugand ca va diminua increderea in pensiile private.

Estimam ca aceasta decizie este posibil sa duca la reducerea veniturilor viitorilor pensionari cu cel putin 20% si, de asemenea, va oferi mai putin capital pentru finantarea afacerilor locale via Bursa de Valori

Citeste si:
Dancila a avut dreptate: Maxima vizibilitate. A coruptilor, insa
Dancila a avut dreptate:...

Mihai Bobocea

Potrivit unui studiu european independent, realizat de Federatia Asociatiilor de Consumatori de Produse Financiare (Better Finance), intre 2008 si 2016, fondurile private de pensii din Romania au inregistrat randamente anuale de 5,3% dupa deducerea comisioanelor si inflatiei, unele din cele mai bune randamente din randul schemelor de pensii din Europa.

"Romania a putut sa puna la punct scheme de pensii private excelente si nu ar trebui sa inceapa sa le dezmembreze prin scaderea nivelului contributiilor guvernamentale", a declarat Janwillem Bouma, presedintele PensionsEurope, o asociatie a fondurilor de pensii, cu sediul la Bruxelles.

Imbunatatirea sperantei de viata ar urma sa creasca numarul pensionarilor cu varsta de peste 65 de ani pana la aproape 30% din populatia totala in anul 2040, ceea ce va pune presiuni suplimentare asupra sistemului de pensii finantat de stat, mai scrie Financial Times.

Citeste si:
Seful Erste: Am dat-o in bara grav in cateva situatii!
Andreas Treichl spune ca in...

"Aceasta va prezenta provocari majore daca nu se adopta politici adecvate pentru contrabalansarea acestor efecte", a apreciat Janwillem Bouma, precizand ca sunt necesare mai multe economii la pensiile private pentru consolidarea cresterii economice a Romaniei.

Guvernul de la Bucuresti a adoptat, in urma cu aproximativ doua saptamani, un act normativ care prevede diminuarea contributiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75% incepand din 2018.

Potrivit unei analize realizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara, valoarea medie a unui cont in sistemul pensiilor administrate privat era de 5.587 lei (1.215 euro), la 30 septembrie 2017, in crestere cu 18,41% fata de decembrie 2016.

Un numar de 683.098 de participanti, respectiv primii 10% din total participanti in functie de valoarea contului, detineau cumulat 16,13 miliarde de lei, 42,27% din activele Pilonului II, rezultand o valoare medie a contului de 23.618 lei.

De asemenea, 1.707.745 de participanti, respectiv primii 25% din total participanti in functie de valoarea contului, detineau cumulat 25,95 miliarde lei, ceea ce inseamna 67,98% din activele Pilonului II, valoarea medie a contului fiind de 15.194 lei.

La 30 septembrie 2017, un numar de 3.415.490 participanti la fondurile de pensii administrate privat, reprezentand primii 50% din total participanti in functie de valoarea contului, detineau cumulat 34,23 miliarde lei, rezultand o valoare medie a contului de 10.022 lei.

Citeste si:
Revolutia fiscala, retusata din nou! Vom avea stabilizare... din 2019
Codul Fiscal 2018: Revolutia...

Potrivit ASF, valoarea totala a activelor nete inregistrata la 30 septembrie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 38,17 miliarde de lei (8,30 miliarde de euro). Ritmul anual de crestere inregistrat a fost de 27,53% (23,43% raportat la moneda euro). Cresterea fata de decembrie 2016 a fost de 21,30% (19,77% raportat la moneda euro).

Citeste si: Platforma Romania 100: Societatea, sacrificata pentru a pastra iluzia cresterii salariilor pentru inca doua luni

Sursa foto: pathdoc / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
CDR cere Guvernului sa adopte masurile fiscale promise