Proiectul cu privire la introducerea TVA zero la achizitia de locuinte a intrat in impas de peste o luna, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au constatat ca trebuie sa notifice Comisia Europeana in acest sens. Conform regulilor Uniunii Europene, cotele reduse de TVA nu pot fi mai mici de 5%, cu exceptia unor "cote speciale" pentru o "perioada de tranzitie". Daca, initial, proiectul nu includea o data anume de intrare in vigoare, in text se facea referire, totusi, la masuri care sa fie aplicabile din 1 martie. Astfel, o parte dintre potentialii cumparatori de locuinte, la aflarea propunerii de lege, au preferat sa asptepte mai mult timp pana la o decizie finala, situatie similara cu ce s-a intamplat anul trecut, odata cu Legea Darii in plata. De suferit au insa dezvoltatorii rezidentiali, spune Bartosz Puzdrowski, CEO, Impact.

"Anul trecut efectul Legii darii in plata a fost de a impinge evolutia pietei rezidentiale inapoi, iar in acest an declaratiile primului ministru Sorin Grindeanu cu privire la propunerea de TVA zero a avut un impact asupra anumitor potentiali cumparatori. 5% din valoarea unui apartament constituie o suma considerabila pentru unii clienti, fapt care i-a stimulat sa mai astepte o eventuala achizitie. Este prea devreme sa discutam despre impactul acestei decizii in piata rezidentiala, odata ce nu a fost adoptat acel proiet de lege, dar cu cat dureaza mai mult discutiile despre TVA zero la achizitia de locuinte cu atat situatia devine mai putin buna pentru dezvoltatorii rezidentiali", arata Bartosz Puzdrowski (foto).

In opinia sa, potentialii cumparatori de apartamente fac acum un pas inapoi si pun in asteptare o eventuala achizitie pentru a vedea ce urmeaza sa se intample. "Este un efect negativ asupra vanzarilor si cash flow-ului unui dezvoltator. Consider ca intentia este una buna din punct de vedere social, dar o perioada extinsa de incertitudine cel mai probabil ne va afecta. Sunt multe discutii in prezent si doar atat", a spus seful Impact.

Bartosz Puzdrowski afirma ca daca proiectul cu privire la TVA zero va intra in vigoare, Impact va vinde locuintele din Greenfield la pretul actual fara TVA. "Acum locuintele in Greenfield se vand cu aproximativ 850 euro pe metru patrat plus TVA si efectiv pretul ajunge la un 890 de euro pe metru patrat. Cu TVA zero, pretul ar urma sa ramana, teoretic, la 850 de euro. Dar, inca o data, nu pot estima impactul proiectului de lege asupra businesului Impact pentru ca nu cunoastem varianta finala a acestuia".

Mesaje similare despre TVA zero si la (Re)construct

"Sunt masuri luate pe genunchi, precum cele cu privire la cresterii salariale si de pensii. Asa este si eliminarea TVA, despre care, sunt sigur, ca nu va afecta marea masa a industriei imobiliare. Este doar o masura populista, dar care, pentru antreprenorii din industria imobiliara va crea mai multa impredictibilitate si va fi iarasi imposibil sa isi faca un business plan pe termen lung", a spus Eduard Uzonov, presedinte Regatta, la eveniment. De asemenea, Andreea Comsa, managing director in cadrul firmei de consultanta imobiliara Premier Estate Management, a declarat ca Eliminarea TVA pentru locuinte risca sa impinga piata imobiliara catre o zona speculativa, similara celei din anii 2007-2008, fapt care ulterior ar putea duce chiar la anumite blocaje.

"Toata aceasta dezbatere privind posibila eliminare a TVA a blocat piata pe alocuri pentru ca exista clienti care asteapta sa vada care va fi deznodamantul final. Daca TVA de 5% la locuinte dispare, sunt convinsa ca vom intra intr-o zona speculativa. In conditiile in care taxa ar fi eliminata, dezvoltatori vor creste preturile cu cel putin 5%, fapt care nu avantajeaza cumparatorul", a spus Andreea Comsa.

La finalul lunii februarie, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a depus la Senat un proiect de lege care prevede aplicarea cotei zero de TVA pentru livrarea de locuinte sociale pentru persoanele fizice, aceasta valoare urmand a fi aplicata si serviciilor de difuzare de publicitate prin mass-media si a unor servicii din domeniul agriculturii.

"In teorie planul privind eliminarea TVA suna bine, dar in practica nu stiu exact ce studiu de impact s-a realizat, iar cei care au fost in piata in 2007-2008 au vazut ce inseamna o piata speculativa care ulterior se blocheaza total", a mai adaugat Comsa. Dragnea sustine, in expunerea de motive, ca masura are in vedere sprijinirea sectorului serviciilor sociale, prin reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% pentru cladirile utilizate in scopuri sociale, precum si facilitarea accesului populatiei la o locuinta fara suportarea TVA.

O crestere de 10% in piata rezidentiala in 2017?

"Nu stiu cum va arata acest an pana la final, daca va fi mai bun sau mai rau decat 2016", spune Bartosz Puzdrowski. "Apropo de anul trecut, este foarte interesant faptul ca avem doua imagini opuse cu privire la evolutia pietei rezdentiale in acea perioada. Unul oferit de catre Coldwell Banker care anunta ca 2016 a fost un alt an de crestere, in contextul in care in jur 14.000 de unitati locative au fost livrate in Capitala, in crestere cu 10% fata de 2015, iar in acelasi timp, un raport al INS, publicat mai tarziu cu privire la apartamentele construite, arata, mai degraba, un declin de pana la 8%, la aproximativ 11.000 de locuinte livrate in 2016. Asadar, avem doua perspective diferite".

Totusi, "alti dezvoltatori rezidentiali mi-au spus ca raportul INS ar fi corect, in opinia lor, pentru ca inceputul de 2016 a fost unul dificil, in conditiile situatiei cu Legea Darii in plata. Ca urmare, daca in acest an nu vom mai avea pare de alte idei grozave probabil ca vom avea o crestere de 10%", conchide Bartosz Puzdrowski.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri