Sumele care depasesc 2.000 de lei trimise in tara ar putea avea nevoie de justificare prin documente, potrivit unui proiect publicat de Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, scrie Digi24.

In situatia in care proiectul ajunge lege, atat firmele, cat si cei cu profesii liberale care primesc bani de la romanii din Diaspora trebuie sa declare sursa lor. Initial, pe site-ul Oficiului a fost un proiect care vorbea de doar 1.000 de euro, dar intre timp limita s-a dublat. Initiatorii proiectului spun ca masura ar urma sa combata evaziunea fiscala.

Cine trebuie sa justifice banii veniti din Diaspora

Institutiile de credit, administratorii fondurilor de pensii private, furnizorii de servicii de jocuri de noroc, dar si asociatiile si fundatiile sunt pe lista celor care ar trebui sa justifice banii veniti din Diaspora. Proiectul de lege nu ii uita nici pe auditori, expertii contabili, notarii, avocatii si executorii judecatoresti. Regula pe care vor sa o implementeze parlamentarii spune ca acestia vor avea la dispozitie cel mult 3 zile lucratoare pentru a declara la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor provenienta banilor.

Liviu Dragnea: „Orice masura de verificare a fluxului financiar este foarte importanta si necesara, dar in acelasi timp trebuie sa fie si o abordare cumpatata in ceea ce priveste banii romanilor”.

Viziunea Puterii este insa contestata de opozitie.

Florin Citu, senator: „Dragnea trebuie sa inteleaga ca nu isi rezolva problema bugetului de stat confiscand banii romanilor din strainatate si acest proiect de lege trebuie gandit si vazut daca merita sa fie pus in practica. Romania e tara care are 4 milioane de cetateni care lucreaza in strainatate, trimit in tara peste 30 de milioane de euro, mai mult decat investitiile directe pe care le ia Romania din companii”.

O astfel de masura i-ar face pe romanii din strainatate sa caute alte moduri de a trimite bani in tara.

Daniel Tecu, presedintele Federatiei Asociatilor de Romani din Europa: „Cum ar fi sa trimita bani prin autocare sau avion, aceste masuri le vad nesigure, dar multi vor fi descurajati si nu vor mai trimite bani in tara”.

Proiectul prevede si sanctiuni, iar amenzile nu sunt deloc mici. Cei care nu respecta prevederea risca sa plateasca chiar si 150.000 de lei amenda plus confiscarea banilor trimisi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri