Romania isi mentine un nivel ridicat de ambitie pentru obtinerea statutului de piata emergenta pentru Bursa de Valori Bucuresti (BVB), potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor, remis, sambata, Agerpres.

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a participat ieri, la Viena, la reuniunea informala a Consiliului pentru Afaceri Economice si Financiare al UE (ECOFIN), la intalnirea EUROGROUP in format extins si la Forumul Financiar EUROFI, organizat in asociere cu Presedintia austriaca a Consiliului UE. In marja acestor reuniuni, ministrul roman a avut o intrevedere cu Pierre Heilbronn, vicepresedinte BERD.

"Doresc sa subliniez ca Romania isi mentine un nivel ridicat de ambitie in privinta obtinerii statutului de piata emergenta de catre bursa de la Bucuresti. Obtinerea acestui statut ar aduce Romaniei mai mult interes din partea marilor investitori, iar valoarea de piata a companiilor listate pe bursa ar creste substantial', a spus Teodorovici in panelul cu tema 'Prioritati ale dezvoltarii in continuare a pietelor financiare din Europa Centrala si de Est' de la Forumul Financiar EUROFI.

In acelasi context, Teodorovici a prezentat principalele masuri luate de Romania pentru stimularea pietei bursiere, precum si angajamentul tarii noastre de a continua in aceasta directie, inclusiv prin consolidarea dialogului cu principalii stake-holderi.

Discutiile din cadrul reuniunii Eurogroup extins s-au axat pe aprofundarea Uniunii Economice si Monetare si Mecanismul European de Stabilitate (ESM). Romania a sustinut in cadrul dezbaterii calibrarea Uniunii Bancare in beneficiul comun al statelor euro si non-euro si introducerea stabilizatorului comun in cadrul ESM, impreuna cu liniile de credit din statele participante non-euro.

Prima parte a reuniunii informale a Consiliului ECOFIN a avut pe agenda provocarile viitoare pentru Banca Europeana pentru Investitii (BEI), implicatiile cresterii ratei dobanzii asupra stabilitatii financiare si potentialul economic si riscurile aduse de cripto-active. Dezbaterea privind viitorul BEI a avut loc in contextul aniversarii a 60 de ani de la infiintare, intr-un moment in care Romania asigura, prin ministrul Eugen Teodorovici, presedintia Consiliului Guvernatorilor.

"Romania in calitate de tara care va detine pretedintia Consiliului UE, incepand cu ianuarie 2019, dar si de presedintie actuala a Consiliului Guvernatorilor BEI va actiona pentru o abordare echilibrata privind viitorul rol al BEI ca institutie financiara a UE', a dat asigurari Teodorovici.

Intalnirea cu vicepresedintele BERD Pierre Heilbronn a fost un bun prilej de discutii privind urmatorul Cadru Financial Multianual (CFM) 2021-2027 si implicatiile privind arhitectura pentru finantarea dezvoltarii in UE, in perspectiva preluarii de catre tara noastra a Presedintiei Consiliului UE.

Totodata, Teodorovici a subliniat necesitatea elaborarii unei noi strategii de tara a BERD in Romania, tinand cont de prioritatile tarii noastre, dar si de politicile europene, coroborat cu perspectivele oferite de urmatorul CFM. In context, ministrul Finantelor a subliniat importanta mentinerii caracterului selectiv si flexibil al strategiei BERD in Romania, cu accent pe continuarea dialogului privind impactul programelor si proiectelor finantate si sustinute de BERD in tara noastra.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri