Romania nu mai este competitiva din punctul de vedere al disponibilitatii fortei de munca calificate, potrivit indicelui perceptiei membrilor Consiliului Investitorilor Straini (FIC) despre mediul de afaceri realizat in septembrie 2018.

"Pentru prima data, din 2015, de cand FIC realizeaza acest chestionar in randul membrilor sai, majoritatea respondentilor a declarat ca Romania nu mai este competitiva din punctul de vedere al disponibilitatii fortei de munca calificate. Acum doi ani doar un sfert dintre respondenti reclamau probleme legate de lipsa fortei de munca. De fiecare data cand FIC a publicat rezultatele semestriale ale indicelui de perceptie, am atras atentia ca acest indicator se deterioreaza accelerat. Acum exista tot mai multe indicii din randul companiilor membre care, coroborate cu alte date si analize publice, arata ca Romania se confrunta cu o situatie dificila privind disponibilitatea fortei de munca", a transmis Consiliul Investitorilor straini, potrivit Agerpres.

Conform documentului, in martie 2017, o treime dintre respondenti declarau ca Romania este lipsita de competitivitate in domeniul fiscal. A urmat apoi o deteriorare semnificativa in septembrie 2017 si martie 2018, cand doua treimi dintre respondenti au afirmat acelasi lucru.

"Consideram ca anunturile publice repetate de schimbare a politicilor fiscale, fara a fi urmate de studii de impact si consultari adecvate, au condus la aceasta opinie. In ultimul sondaj am observat o imbunatatire a acestui indicator, revenind la situatia in care doar o treime dintre respondenti considera Romania mai putin competitiva din cauza fiscalitatii. In prezent, remarcam o relativa stabilitate a regimului fiscal: masurile anuntate anul trecut au fost fie aplicate, fie abandonate, iar in acest an nu au fost anuntate schimbari majore de politica fiscala. Companiile au reusit sa se adapteze schimbarilor intervenite prin masurile adoptate in 2017, desi acest lucru a generat costuri si eforturi considerabile neplanificate", se arata in comunicat.

FIC considera ca pentru Romania este contraproductiv sa fie perceputa drept o tara lipsita de competitivitate fiscala din cauza inconsecventei politicilor publice.

Citeste si:
Brexit: Instalatorul polonez se intoarce acasa atras de salarii mari
Brexit: Instalatorul polonez...

Membrii FIC indeamna Guvernul sa mentina un cadru fiscal stabil si sa fie transparent in ceea ce priveste viitoarele schimbari.

In acelasi timp, FIC considera ca mediul public si cel privat trebuie sa colaboreze indeaproape pentru a imbunatati piata fortei de munca din Romania inainte ca ea sa devina un impediment major in calea dezvoltarii.

Organizatia precizeaza ca acest sondaj este realizat la fiecare sase luni doar in randul comunitatii membrilor Consiliului Investitorilor Straini (FIC), companii care au avut in anul 2016 o cifra de afaceri in valoare de 183 miliarde lei si au angajat aproximativ 200.000 de persoane.

Citeste si:
Noua domenii in care castigi peste 1.000 de euro si NU sunt IT-ul
Salarii mari: noua domenii in...
Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Dm drogerie markt gaseste greu angajati in Timisoara si Bucuresti