De cativa ani deja, un scenariu sumbru si apocaliptic legat de viitorul joburilor este intretinut in spatiul public de catre formatori de opinie, mass media, experti in resurse umane sau angajatori. "Robotii vor lasa oamenii fara locuri de munca, odata cu schimbarile provocate de automatizarea proceselor". Fara a avea pretentia de a ghici cum vor sta lucrurile intr-un viitor nu foarte indepartat, oamenii de afaceri din Romania au vorbit, la Forumul economic franco-roman, despre digitalizarea industriilor si solutiile la "amenintarea" robotilor.

Inteligenta Artificiala este ca o sperietoare de ciori. Fara a intelege pana la capat fenomenul digitalizarii, multi se grabesc sa traga concluzii gresite si nejustificate. Oare chiar se asteapta cineva ca un robot sa ia decizii in locul oamenilor?

O realitate pe care nimeni nu poate sa o mai conteste este faptul ca noua revolutie industriala va produce schimbari in piata fortei de munca, insa acest lucru nu trebuie sa ii sperie nici pe angajatori, nici pe angajati. Categoric, urmeaza o transformare a profesiilor, tocmai de aceea companiile trebuie sa fie pregatite sa supravietuiasca noilor schimbari si, cel mai important, trebui sa se implice in specializarea angajatilor pentru roluri noi si diverse.

"Va inlocui AI majoritatea salariatilor in zece ani? Ceea ce stim cu siguranta este ca intreprinderea de maine trebuie sa fie agila ca sa supravietuiasca. Agilitatea este raspunsul. Trebuie sa reinventam managementul, indispensabil pentru transformare, si este cel mai usor sa facem acest lucru in informatica. Este necesar sa intelegem ca AI va inlocui unele meserii, dar in acelasi timp va crea altele noi", a declarat Monica Jiman, Chief Customer Success Officer Pentalog Europe & Asia, la Forumul economic franco-roman.

Citeste si: Joburi pe care romanii le-ar vrea inlocuite de roboti

Oricat de mult am vorbi despre automatizare, AI, experiente de tip chatbot pentru clienti, nu trebuie sa uitam ca exista industrii in care prezenta umana este foarte importanta. "In sanatate si domeniul financiar, de exemplu, raportul intre oameni ramane esential. Daca vrem sa oferim produse de calitate, trebuie sa pastram omul in centrul atentiei. Este importanta atentia noastra catre client, la nevoile caruia trebuie sa raspundem si catre angajati, a caror dezvoltare profesionala si personala trebuie sa o facilitam", a precizat Luka Zivkovic, prodcut evangelist TELUS International.

Odata ce organizatiile au inteles ca e nevoie de schimbare, toti angajatii trebuie implicati in proces, iar pentru angajatori asta inseamna sa fie creativi si sa stie sa comunice cat mai eficient cu salariatii. "Este datoria angajatorilor este sa le spuna angajatilor ca vor gestiona impreuna incertitudinile care vin odata cu revolutia digitala", a mai spus Monica Jiman.

Pe fondul cresterii gradului de utilizare a robotilor la nivel global, oamenii trebuie sa le exploateze avantajele si sa invete ce pot prelua din procesul de automatizare. "AI va ajuta sa procesati date si sa luati mai repede decizii. Unele specializati vor disparea, insa trebuie sa ii invatam pe oameni noi competente si cum sa integreze AI in activitatea lor", a adaugat Monica Jiman.

Jean-Luc di Paola-Galloni este vice-Presedinte Afaceri Externe si Sustenabilitate la Valeo Group si spune ca organizatia pe care o reprezinta a facut automatizarea "in house", astfel ca fiecare unitate de productie a avut libertatea de a-si alege proiectul de automatizare. "Europa Centrala a avut un rol foarte important in automatizarea grupului Valeo, datorita calitatii resurselor sale umane. In acelasi timp am cerut intreprinderilor noastre sa implementeze pe termen lung politici de resurse umane responsabile si incluzive. De exemplu: crearea de crese pentru copiii angajatilor, implementarea unei politici sanatoase de reciclare a deseurilor si promovarea egalitatii de gen la toate nivelurile. Peste 40% din angajatii Valeo din Romania sunt femei", a declarat acesta.

Este piata muncii din Romania pregatita sa faca fata transformarilor produse de digitalizare? Vestea buna vine chiar de la mediul de afaceri. "In Romania exista forte extraordinare. Avem o mana de lucru calificata la toate nivelurile, o infrastructura IT de buna calitate, educatie, inovatie, o dezvoltare a economiei competitiva si un mediu de afaceri care incurajeaza permanent aceasta dezvoltare. Avem resurse, insa nu le folosim suficient. Trebuie sa oferim antreprenorilor si lucratorilor din Romania si strainatate sansa de a avea o viziune de lucru pentru viitor. Trebuie sa ne uitam la Romania cu alti ochi", a conchis Costin Borc, director SNEF Europa de Est si fost ministru al Economiei.

Citeste si: Adecco: Jumatate din joburile actuale risca sa fie eliminate de masini. Competentele sunt noua valuta

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri