Romania risca sa devina mai putin interesanta pentru investitorii straini in urmatorii ani, in contextul cresterii salariului minim, dar si a scaderii fortei de munca disponibile, a declarat la o intalnire cu presa economica Claudia Sofianu, Partener EY Romania in Departamentul de asistenta fiscala si juridica.

In opinia sa, apetitul investitorilor straini fata de Romania nu tine doar de costurile fiscale (inclusiv cel al fortei de munca), ci este o combinatie de 3 factori: fiscalitatea, disponibilitatea fortei de munca si calitatea fortei de munca. In comparatie cu multe tari din regiune, Romania a stat bine la toate cele trei capitole.

"Cred insa ca in urmatorii ani Romania nu va mai fi la fel de interesanta cum este in momentul de fata, pentru ca va fi o combinatie intre forta de munca disponibila (mai putina - n.r.) si cresterea costurilor. Imi doresc insa ca nivelul de calitate (al fortei de munca) sa ramana acolo sus", a spus Sofianu intr-o discutie cu jurnalistii.

Acum, insa, pe langa cresterea costurilor cu forta de munca, si exodul populatiei este ingrijorator si poate afecta disponibilitatea companiilor straine de a investi in Romania.

"Nu as vrea sa ne amagim ca expatrierea este floare la ureche. Nu este asa si tine foarte mult de integrare. Statisticile arata ca un oras de marimea localitatii Piatra-Neamt, de 70.000 de locuitori, pleaca din tara in fiecare an. Este foarte mult, in conditiile in care sectorul IT din Romania, care merge foarte bine, estimeaza un deficit de 15.000-20.000 de angajati", avertizeaza consultantul fiscal.

Pana acum, Romania a fost de interes pentru investitorii straini pentru setarea de centre de servicii, gasind in tara suficienti angajati, dar si o calitate buna a fortei de munca. Doar din perspectiva salariului minim, chiar si la nivelul anuntat pentru anul urmator, in jurul a 500 euro, Romania poate fi in continuare de interes comparativ cu restul Uniunii Europene.

Sa nu uitam totusi ca Polonia este prima tara din fostul bloc comunist considerata tara devoltata. Ce spun colegii nostri polonezi despre noi este ca suntem unde erau ei acum 10-15 ani. Deci peste o perioada similara s-ar putea ca peisajul romanesc sa arate altfel, in masura in care vom mai avea forta de munca disponibila - Claudia Sofianu, EY Romania

Medicamentul cresterii salariilor este bun, dar doza e prea mare!

"Incepand cu 1 Ianuarie 2019 salariul minim pe economie este majorat la 2.050 Lei, in crestere cu 8%. Ca sa incep direct prin concluzia principala, cred ca medicamentul cresterii salariilor este bun, dar doza este prea mare si prea repede. Ne bucuram acum, si o sa plangem in viitor!", a subliniat intr-o postare pe blog-ul personal si economistul Iancu Guda.

El a explicat ca microintreprinderile (94% din companiile active in Romania) sunt cele care vor suferi cel mai mult de pe urma acestei masuri, intrucat pentru acestea ponderea cheltuielilor cu salariile in totalul veniturilor este de 25%.

Astfel, o majorare cu 8% a salariilor ar duce la cresterea costurilor totale cu inca 2%, in timp ce profitul net raportat la cifra de afaceri este de 2,2%.

"Practic, aceasta masura ar putea anula intreg profitul microintreprinderilor din Romania. Desigur, acest lucru nu se va intampla, deoarece masura incurajeaza munca la negru. Cum altfel poate rezista o microintreprindere la aceste socuri multiple, in conditiile in care cifra de afaceri / angajat a ramas stabila la 0,11–0,12 mil. Lei / angajat in fiecare an din ultimul deceniu in cazul microintreprinderilor, iar salariul mediu pe economie a crescut de la 1700 Lei (2007) la 2700 Lei (anul 2017)? Si apoi ne miram ca Romania inregistreaza cel mai ridicat nivel al economiei subterane din UE si cel mai scazut nivel al veniturilor publice / PIB in ultimele doua decenii…", concluzioneaza Guda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri