Amnistia fiscala ar putea fi adoptata in aprilie. Se vor sterge dobanzile si penalitatile

Amnistia fiscala ar putea fi adoptata in aceasa luna, dar este vorba despre restructurare financiara, au declarat surse din ministerul Finantelor Publice. Potrivit acestora, companiile vor ramane cu plata principalului datoriei, dar esalonata pe o anumita perioada de timp.

Ideea amnistiei fiscale a aparut anul trecut, pe la jumatatea anului. Pornita de la o ironie a presedintelui PSD, Liviu Dragnea, cu privire la casele presedintelui Klaus Iohannis, a fost rapid imbratisata de catre Darius Valcov si Eugen Teodorovici. Totusi, nu au reusit sa anunte un proiect in 2018, dar informatii din zona ministerului despre cum ar putea arata au tot curs.

Pe 5 iulie 2018, Liviu Dragnea i-a intrebat pe seful ANAF, Ionut Misa, si pe Eugen Teodorovici daca au "de gand sa recupereze sutele de mii de euro de la dl Iohannis", in contul chiriei incasate pentru casa din centrul Sibiului pe care a pierdut-o in instanta, conform HotNews.

"Daca au atat de multi bani la buget si nu au nevoie de ei poate dam drumul la o amnistie fiscala", a comentat Liviu Dragnea.

De asemenea, intr-o seara, in aceeasi luna, la cateva zile diferenta, consilierul de stat al premierului Viorica Dancila, Darius Valcov, a anuntat ca masura amnistiei fiscale este prevazuta in programul de guvernare si include stergerea datoriilor unor companii, precizand insa ca "astfel de lucruri se fac, nu se discuta"

Citeste si:
Trei cazuri în care poți anula inspecția fiscală și consecințele...
Fiscul te vizitează prea des?...

Tot el a spus ca statul roman se afla in situatia in care exista datorii ale afaceristilor si ale persoanelor fizice de 98 de miliarde de lei.

Chiar recomanda ca dezbaterea sa se faca „cu usile inchise”. Cu alte cuvinte, netransparent.

"Este de analizat daca trebuie sa se faca (amnistia fiscala - n.r.). Trebuie sa existe o dezbatere si, cand se ia decizia, sa se faca, sa nu se mai discute asa mult. Dezbaterea ar trebui sa se faca cu usile inchise", a completat Valcov, potrivit Mediafax.

La finalul lunii august 2018, Teodorovici spunea ca in saptamanile urmatoare va veni cu o varianta. Acest lucru nu s-a intamplat. El a afirmat atunci ca n-ar mai trebui denumita amnistie fiscala, ci altfel, cel mai apropiat sens fiind cel de restructurare financiara.

Citeste si:
BCE către guverne: Majorați împrumuturile, salvați joburile tinerilor!
Banca Centrală Europeană,...

„Hai sa schimbam denumirea, pentru ca se face o confuzie aici. Poate o numim restructurare financiara, la nivel de companii, pentru ca au fost foarte multe pareri - pro, contra, discutii, dezbateri si asa mai departe”, a spus ministrul Teodorovici.

Mai recent, Eugen Teodorovici, a anuntat, la TVR 1, ca amnistia fiscala va fi discutata in Guvern in luna aprilie, iar masura va viza atat mediul privat, cat si pe cel de stat.

„Amnistia fiscala vine, curand. Cei care ne urmaresc sa nu creada ca pot sa nu plateasca la stat. Este pentru trecut. Aceasta propunere va fi foarte bine primita de mediul de afaceri", a spus Eugen Teodorovici.

Citeste si:
Marcel Ciolacu: Vom depune o moțiune simplă împotriva ministrului...
Marcel Ciolacu: Vom depune o...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri