Scenariul intrarii Romaniei in recesiune devine unul tot mai bine conturat in analizele economistilor, care avertizeaza ca adancirea deficitului bugetar intr-o perioada de prosperitate pericliteaza sansele de a evita o aterizare fortata a economiei in cazul unei crize. In ceea ce priveste capacitatea companiilor, in special a celor mici, de a tine piept unei noi recesiuni, lucrurile nu arata prea bine.

“Nori negri au inceput sa apara pe cer, economia zonei euro a slabit, iar accelerarea exporturilor a inceput sa se reduca. Criza bate la usa. Nu ar trebui sa o lasam sa intre in casa noastra pe usa deficitului bugetar si a deficitului de cont curent. Acesti doi indicatori reprezinta cele mai mari vulnerabilitati ale Romaniei in momentul de fata”, a mentionat Csaba Balint, Macroeconomic Analyst, OTP Bank Romania, in cadrul conferintei Wall-Street Financial Forum.

Deficitul bugetar consolidat al Romaniei a ajuns la 5,2 mld. lei in primele doua luni din 2019, nivel aproape identic celui din perioada similara de anul trecut, cand insa Romania a fost nevoita sa faca o serie de plati in contul unor achizitii de armament.

De asemenea, deficitul de cont curent al balantei de plati a crescut cu 33,6% in primele doua luni ale acestui an, la 568 milioane euro, comparativ cu cel din perioada similara a anului trecut, de 425 milioane euro.

Valentin Lazea: Comparativ cu celelalte tari UE, suntem ca o caprioara care se apropie tot mai mult de pradator

“Comparativ cu celelalte tari din UE, suntem precum precum o caprioara care se indeparteaza de grup si care se apropie tot mai mult de un pradator. Avem cea mai mare rata a inflatiei din UE, suntem pe penultimul loc la deficitul bugetar, depasiti doar de Franta, si suntem pe penultimul loc la deficit extern, doar Cipru avand anul trecut un deficit de peste 4,5% din PIB”, subliniaza Valentin Lazea, economist-sef BNR in cadrul conferintei Wall-Street Financial Forum.

Lazea a criticat trei concepte economice gresite care sunt adesea promovate in societatea romaneasca si in mediul politic.

“Prima gandire eronata este aceea ca trebuie sa avem o crestere a PIB cat mai mare. Veti vedea ca fiecare partid va propune o crestere economica mai mare in campania electorala de lunile viitoare. A doua gandire gresita este aceea ca Romania are nevoie de deficit bugetar de 3% din PIB pentru ca altfel nu se poate dezvolta. In 2010-2015, o perioada mult-hulita, am avut totusi investitii in infrastructura, pe un deficit in scadere. Nu in ultimul rand, atat politicienii cat si publicul larg subscriu la ideea falsa potrivit careia nivelul actual de taxare este optim si tot ceea ce avem nevoie este sa avem o colectare mai buna. Peste un an vom vedea patru campanii electorale duse pe aceste idei false si vom vedea alegeri castigate pe baza acestor idei false”, a declarat Valentin Lazea.

Acesta da ca exemplu cota unica, introdusa in 2005, care s-a dorit a fi o taxa redusa, dar pe care toata lumea trebuia sa o plateasca. “Nu sunt un sustinator al cotei unice, dar astazi avem mii de exceptii, avem taxa pe veniturile persoanelor fizice mai scazuta, exceptari in IT, in constructii, TVA redusa, exceptari pe banda rulanta, traim doar din exceptii iar din cota unica nu a mai ramas practic nimic”, a punctat economistul sef al BNR.

Economia romaneasca a crescut anul trecut cu 4,1%. In primavara anului 2018, FMI estima ca Romania va inregistra o crestere economica de 5,1%, dar in luna noiembrie si-a revizuit, in jos, prognozele pana la 4%.

In aprilie anul acesta, Fondul Monetar International a revizuit din nou in scadere, la 3,1%, estimarile privind evolutia economiei romanesti in 2019, iar in paralel a prognozat o majorare a ratei inflatiei si a deficitului de cont current

Iancu Guda: Nu m-ar surprinde sa vedem doua trimestre consecutive de scadere pe finalul acestui an

Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR) considera ca suntem in etapa de final a ciclului de crestere, lucru pe care il semnaleaza inca de anul trecut.

“Nu m-ar suprinde sa vedem doua trimestre consecutive de scadere pe finalul acestui an sau in prima parte a anului urmator. Exista foarte multe semnale care atrag atentia cu privire la faptul ca suntem pe sfarsitul ciclului de crestere economica si urmeaza o temperare si o recesiune", a precizat Iancu Guda, in cadrul conferintei Wall-Street Financial Forum

Acesta a prezentat o serie de semnale care vin dinspre zona mediului de afaceri si care dau de inteles faptul ca o noua recesiune bate la usa Romaniei.

“Din semnalele care vin dinspre mediul de afaceri, supradimensionarea stocului mi se pare cea mai alarmanta. Daca te duci 10 ani in spate si calculezi evolutia stocurilor companiilor cu cea a veniturilor vei gasi o similitudine foarte mare intre 2007-2008 si 2016-2017 din aceste puncte de vedere", adauga Guda.

Acesta puncteaza faptul ca entuziasmul antreprenorilor este unul nejustificat deoarece economia Romaniei a incetinit de la un ritm de crestere de 7% in 2017 la 4,1% anul trecut. In plus, analistul sustine ca estimarea Guvernului pentru anul acesta, pe baza careia a construit bugetul, de 5,5% crestre, nu poate fi justificata in conditiile in care investitiile publice si private sunt la minim, deficitul comercial doboara recorduri negative constant si multe alte aspecte arata destul de rau.

Cel mai recent semnal care prevesteste apropierea crizei este dat de faptul ca instrumentele refuzate la plata raportate de BNR pentru luna martie se ridica la o valoare de 1,3 miliarde de lei, apropiata de nivelul inregistat pe tot anul 2018.

Economistul aduce in discutie si faptul ca statele au o capacitate mai scazuta de a prelua din datoria privata in cea publica, tinand cont ca pe plan global acestea sunt mult mai indatorate decat acum 10 ani. In cazul Romaniei, aceasta datorie a crescut la 40% din PIB, fata de 20% cat era in urma cu 10 ani.

Cat de pregatite sunt firmele din Romania pentru o noua criza

In ceea ce priveste capacitatea firmelor mici de a tine piept recesiunii care se apropie, Guda nu este prea optimist.

“Firmele mari sunt mai pregatite pentru o noua recesiune, insa restul firmelor, 95% dintre cele active in Romania, nu sunt. Spun acest lucru uitandu-ma la bilant, la profitul si pierderile tuturor companiilor din Romania cu venituri de sub 1 milion de euro”, adauga Guda.

Cateva dintre probleme majore identificiate de acesta in bilantul companiilor mentionate mai sus sunt urmatoarele:

- capitalizare 25% in prezent, fata de 35% in urma cu 10 ani

- capital de lucru negativ, respectiv dupa incasarea tuturor creantelor si vanzarea stocurilor sunt acoperite 95% din datoriile pe termen scurt, fata de 115% acum 10 ani

- activele fixe in total active au scazut la 30% fata de 43%

- ponderea datoriilor pe termen scurt in total datorii a crescut la 59% fata de acum 10 ani

Conferinta Wall-Street Financial Forum este organizata cu sprijinul Vastint (partener principal), OTP Bank (partener silver), CITR (partener silver), Enterprise Investors (partener silver) si Fondul Proprietatea (partener silver)

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri