Un val de euroscepticism a acoperit parte din Romania in ultimii ani, pe filiera Rusia-PSD, una dintre retoricile partidului mai sus mentionat fiind acela de fals patriotism combinat cu ura fata de aproape tot ce provine din afara granitelor tarii – investitii si companii “straine”, alimente “straine cu E-uri”, parteneri din UE, “straini” si ei, amestecuri "straine in treburile interne". Iata cateva date concrete care subliniaza contrariul – cati bani poate primi Romania de la Uniune si cu cat contribuim la bugetul comun?

Parlamentul European si Consiliul au ajuns saptamana aceasta la un acord pentru bugetul UE pe anul 2020, care va avea un total de 153.6 de miliarde de euro, impartiti intre coeziune, subventii agricole, cercetare, politica externa si altele.

Cateva date interesante despre bugetul UE, care ar trebui promovate, in special in randul euroscepticilor:

  • Romania contribuie anual cu aproximativ 1.2 miliarde de euro la bugetul UE si primeste in medie 4 miliarde, cu un record de 7.2 miliarde de euro primiti in 2016, in timpul Guvernului Ciolos.
  • Romania a contribuit in cei aproape 13 ani de la aderare cu aproximativ 18 miliarde euro si a primit aproximativ 55 de miliarde de euro, deci un plus de 37 de miliarde de euro.
  • Bugetul UE reprezinta 1% din PIB-ul Uniunii; bugetul Romaniei reprezinta aproximativ 35% din PIB, in timp ce bugetul Frantei reprezinta 56% din PIB.
  • Bugetul pentru administratie al UE este 7%, din care se platesc cei aproximativ 60 000 de angajati, cladirile, interpretarea etc. Comparativ, Bucurestiul are 45 000 de angajati iar Ministerul Finantelor din Franta are 140.000 de angajati.
  • Fiecare cetatean european contribuie in medie cu aproximativ 240 de euro la bugetul anual al UE; fiecare roman contribuie in medie cu 3.000 de euro la bugetul national in timp ce francezii contribuie cu aproximativ 20.000 de euro la bugetul national.
  • Bugetul UE finanteaza in principal investitii, spre deosebire de bugetele nationale care finanteaza in primul rand servicii publice; pentru fiecare euro cheltuit din buget se castiga aproximativ 2,7 euro.
  • Bugetul anual al UE este aproximativ 2% din suma bugetelor totale ale statelor Uniunii (153 mld fata de 7500 md euro) si este aproximativ egal cu bugetul Danemarcei, o tara cu 6 milioane de locuitori.
  • Uniunea Europeana nu se poate imprumuta, prin urmare UE nu are datorii iar cheltuielile sunt mereu perfect egale cu veniturile.
  • Veniturile bugetului UE provin din contributiile statelor membre (56%), taxe pe importuri (15%), parte din TVA (12%) si alte surse (ex: taxele angajatilor).

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri